Hlavní obsah

Týden ve znamení operních premiér

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V týdnu od 11. do 17. prosince nabízejí česká divadla především operní premiéry. Na jevišti se objeví zpívající Bohumil Hrabal, Goethův Faust a Markéta i řecká Ifigenie.

Foto: Daniel Jäger

Sopranistka Dana Burešová se v libereckém divadle představí jako Anežka ze Dvou vdov.

Článek

Osudy i dílem světoznámého českého pábitele Bohumila Hrabala se inspiroval skladatel Miloš Orson Štědroň k opeře Don Hrabal. Světová premiéra díla v titulní roli s barytonistou Romanem Janálem se odehraje 14. prosince na Nové scéně pražského Národního divadla. Jako tři osudové Hrabalovy ženy se představí Yukiko Kinjo, Jana Sýkorová a Lenka Šmídová. V opeře nechybí ani sbor milovaných koček a hejno holubů, svědků posledních chvil spisovatele při pádu z okna Nemocnice na Bulovce. Sbor a Orchestr Národního divadla řídí Jan Chalupecký. Režisérkou inscenace opery je Linda Keprtová.

Gluckova Ifigenie 21. století

Gluckovu operu Ifigenie v Aulidě o obětované dceři krále Agamemnóna nastudoval s operním souborem ostravského Národního divadla moravskoslezského polský režisér Michał Znaniecki. Spolu s italským scénografem Luigim Scoliem dali inscenaci současnou tvář, odvozenou od podoby řeckého divadla. Opera zazní pod taktovkou Zdeňka Klaudy a v hlavních rolích se představí Karolína Plicková, Michaela Popik Kušteková, Markéta Cukrová, Janja Vuletic, Jaroslav Březina a další pěvci. Premiéry se konají 14. a 16. prosince v ostravském Divadle Antonína Dvořáka.

Jedinou Smetanovu salónní operu, Dvě vdovy, uvedou v libereckém Divadle F. X. Šaldy v nastudování dirigenta Roberta Jindry a režiséra J. A. Pitínského, který příběh dvou mladých vdov zasadil do prostředí prvorepublikové „lepší“ společnosti, čemuž odpovídají i tenisové rakety a elegantní kostýmy. Role Anežky a Karolíny ztvární Dana Burešová v alternaci s Lívií Obručník Vénosovou (Anežka) a Věra Poláchová se Soňou Godarskou (Karolína). První premiéra se koná 15. prosince v Šaldově divadle.

Foto: Martin Popelář

Jakub Kettner jako kněz Kalchas v Gluckově Ifigenii v Aulidě.

Nejslavnější operu francouzského skladatele Charlese Gounoda na goethovský námět Faust a Markéta nastudoval operní soubor Národního divadla v Brně. Roli Fausta alternují José Manuel a Luciano Mastro, Markétu Kateřina Kněžíková, Pavla Vykopalová a Jana Šrejma Kačírková, Mefistofela Ondrej Mráz, David Nykl a Jan Šťáva. Operu nastudoval šéfdirigent Marko Ivanović a umělecký šéf souboru, režisér Jiří Heřman. Inscenace má premiéru v sobotu 16. prosince na brněnském Výstavišti (Pavilon P).

Kabaret české státnosti v Brně

Z činoherních premiér týdne připomeňme Kabaret české státnosti, který skrze pět textů etablovaných českých autorů a v režii pěti neméně významných režisérů připomíná téma češství. Světová premiéra kabaretu se koná 15. prosince v brněnské Redutě.

Dánská občanská válka vypukne v pátek 15. prosince v pražském Divadle Na zábradlí. Českou premiéru titulu Dánská občanská válka 2018–2024 zde inscenuje mladá divadelní generace, režisérsko-dramaturgický tandem absolventů pražské DAMU Adam Svozil a Kristýna Kosová. Je to jejich první spolupráce s legendární pražskou scénou. V hlavních rolích se představí Jiří Černý, Honza Hájek, Petr Jeništa, Dita Kaplanová, Miloslav Konig, Johana Matoušková a Magdaléna Sidonová.

A do třetice činohra plzeňského Divadla J. K. Tyla uvede v sobotu 16. prosince premiéru hry rakouského dramatika Ödöna von Horvátha Kazimír a Karolinka o milostném příběhu odehrávajícím se v kulisách mnichovského Oktoberfestu, v němž se ale pod maskou prosté lidové hry hraje o podstatě lásky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám