Hlavní obsah

Horkýže Slíže slaví pětadvacet let. Mejdan byl i v Hradci Králové

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pětadvacet let na scéně oslavuje slovenská kapela Horkýže Slíže. Momentálně absolvuje druhou část českého turné, přičemž na jaře i na podzim u nás odehrála a odehraje vždy pětadvacet koncertů. V sobotu 2. prosince slavila na Střelnici v Hradci Králové. A na pódiu to byl mejdan. Turné vyvrcholí 14. prosince v Malé sportovní hale v Praze.

Foto: Miroslav Voženílek

Horkýže Slíže v šatně sálu Střelnice v Hradci Králové patnáct minut před začátkem koncertu. Zleva Juraj Štefánik, Marek Viršík, Mario Sabo a Kuko.

Článek

Nitranská kapela odehraje v letošním roce na sto padesát koncertů. Patří k jedněm z nejpilnějších na česko-slovenské hudební scéně vůbec, což je po pětadvaceti letech existence patrné i přímo na pódiu. Hned s první svou skladbou totiž nastolila třaskavou rockovou atmosféru a udržela ji až do posledního přídavku. Navíc byl její výkon v Hradci Králové přesvědčivý a dobrý byl i zvuk koncertu.

„Každý koncert je pro nás sláva,“ řekl Novinkám před vystoupením v Hradci Králové kytarista Juraj Štefánik. „Žádná samostatná oslava ale neproběhla, jen jsme v srpnu na našem festivalu Slížovica v Nitře pokřtili nové album Pustite Karola.“

Foto: Miroslav Voženílek

Mário Sabo v Hradci Králové.

„Máme za sebou polovinu podzimního turné a celkově má vzrůstající tendenci. Koncert od koncertu je to lepší, takže momentálně jsme nejvíce nadšení čtvrtečním vystoupením v Trutnově a pátečním v Ústí nad Orlicí. Po skončení obou jsem cítil mravenčení v zádech,“ dodal zpěvák a baskytarista Kuko.

Stejně jako na jarním, i na podzimním turné je na většině akcí vyprodáno, což znamená, že slovenská čtveřice je v Čechách a na Moravě mimořádně populární. Mimochodem, svůj vůbec první český koncert odehrála v Brně v roce 2002 na festivalu Barvy léta.

Foto: Miroslav Voženílek

Kuko během vystoupení na Střelnici.

„Zrovna v Brně jsme ale měli teď listopadu problém. Šlo o technickou závadu bicích, ale podařilo se ji odstranit. Jinak jde všechno hladce,“ řekl bubeník Marek Viršík.

„Velice nás těší, že nás české publikum takhle dobře přijímá,“ podotkl Štefánik. „Před patnácti lety, kdy jsme tu začínali, na nás do klubů chodilo padesát až sedmdesát lidí. Dnes jsou to tisíce, což znamená, že je naše muzika baví a neděláme ji zbytečně.“

Ostatně, v posledních letech je obvyklé, že kapela odehraje na sto třicet koncertů ročně, z nichž větší část se odbude v Čechách a na Moravě.

Na více poslechů

Horkýže Sloíže vydali v srpnu nové album Pustite Karola. Na koncertech probíhajícího turné z něho však hrají jen dvě skladby.

„Známe kapely, které hned zařadily pět až sedm nových písniček. Lidé je ale ještě neměli naposlouchané, a tak jakmile na ně došlo, atmosféra vystoupení takříkajíc spadla. Proto jsme se rozhodli, že zařadíme jen dvě – Bezďák pôjde po červenom koberci a Nervy. K tomu jsme přiřadili ještě například skladbu Nazdar, kterou jsme dlouho naživo nehráli. Dali jsme jí ale nové aranže, takové rockové. Myslím si, že program je teď velmi dobrý. Trvá asi hodinu a dvacet minut, ale já mám pocit, že hrajeme jen tři čtvrtě hodiny. Tak to odsejpá,“ řekl v šatně před hradeckým koncertem Štefánik.

Ohlasy na nové album jsou zatím více pozitivní. Členové Horkýže Slíže se přitom často setkávají s tím, že jim lidé vyprávějí, kterak na ně písničky zabírají po více posleších.

Foto: Miroslav Voženílek

V jedné skladbě si s Horkýže Slíže zahrála i baskytaristka Veronika Smetanová z předkapely Mean Messiah.

„Na album jsme nahráli ty, o kterých si myslíme, že jsou nejlepší. Nepřemýšleli jsme o nich tak, že vzniká album písní na více poslechů. Lidé si k našim skladbám sami najdou cestu,“ vysvětlil bubeník Viršík.

„Navíc u našich alb nikdo neřeší zvuk nebo produkci. Očekávají se od nás dobré písně, a všichni řeší právě to,“ dodal Kuko.

Pustite Karola je album, na které si kapela nepozvala žádné významné hosty. Dala tak více prostoru sama sobě, jak tvrdí. Až v průběhu příštího roku vyjde jeho vinylová podoba, přinese bonusovou skladbu, ve které se v roli hostů objeví členové kapely Vrbovskí víťazi.

Příští týden se Horkýže Slíže přesunou na svém turné do Ostravy (7. 12.), Hluku (8. 12.) a Břeclavi (9. 12.). Vše bude vrcholit 14. prosince v Malé sportovní hale na Výstavišti v Praze. V roli hostů s nimi na turné jsou skupiny Mean Messiah a Zakázaný ovoce.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám