Hlavní obsah

RECENZE: Román pro mileniály se snaží vyrovnat se smrtí

Právo, Lucie Zelinková

Debutantka Markéta Lukášková napsala svou prvotinu na téma smrt. Tuto událost nahlíží v knize Losos v kaluži z pohledu mladé ženy po dvacítce, která žije v režimu „celý život mám ještě před sebou“, a její babičky, ženy, jež stářím získala nadhled. Zároveň nabízí nebývale dojemný vztah mezi vnučkou a babičkou.

Foto: nakladatlství Motto

Obal knižní novinky

Článek

Lukášková román vypráví ve dvou liniích, v kratších sekvencích po dvou nebo třech stránkách střídá promluvu Báry a Milady. Bára je dívka, která žije v Praze, pracuje v moderní firmě, žije svůj život bez konkrétní motivace a směřování, vzpomíná na nevydařený vztah, a zejména vyniká mírou cynismu, se kterou komentuje svět kolem sebe.

To je zároveň jeden z nejsympatičtějších rysů textu. Komentuje absurdity své generace a své sociální bubliny, příjemně negativně glosuje trendy a užívá k tomu jadrného a úsečného jazyka, z čehož vzniká kombinace cynického obsahu, řečeného cynickým jazykem.

Bářiny pasáže jsou především vtipné, pasivně oduševnělé a úderné. Nabízí ztotožnění zejména svým generačním souputníkům a zároveň zábavné čtení.

Milada je Bářina babička, starší dáma s nelehkým osudem, která vnučku sama vychovala. Milada od začátku příběhu umírá a zápletka příběhu se odvíjí od Bářina vyrovnání se s odchodem milované babičky a Miladinou „cestou do nebe“. Vyprávění je velmi živelné, místy bolestné a vtip přirozeně prostupuje a nahrazuje žal a smutek, který postrádá sebemenší známky patosu a divadelnosti.

Obě příběhové linie jsou nevyvážené, Bářiny vynikají nad Miladinými. Babiččiny pokulhávají po jazykové stránce, neboť působí na starší dámu příliš svěže a mladistvě.

Lukáškové text je výjimečný tématem. Je nezvyklé, aby si mladá autorka vzala jako ústřední téma smrt.

V jednotlivých promluvách je cítit snaha pojmout toto téma co nejhlouběji a nejopravdověji, autorka přiznává, že psaní této knihy pro ni samotnou bylo jistým druhem terapie.

Losos v kaluži by se dal označit jako kniha pro mileniály, podobně jako její letní předchůdce Dělám si to sám Martina Váši či loňské dílo Bezjablka autorské dvojice Michelle Losekoot a Miloše Říhy.

Markéta Lukášková: Losos v kaluži
Motto, 224 stran, 269 Kč

Celkové hodnocení: 85 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám