Hlavní obsah

Ve 100 letech zemřela herečka a zpěvačka Darrieuxová

Novinky, Stanislav Dvořák
Aktualizováno

Francouzská herečka a zpěvačka Danielle Darrieuxová zemřela ve věku 100 let. Hrála od roku 1931 v obrovském množství filmů, za některé slabé snímky točené za nacistické okupace si vysloužila tvrdou kritiku.

Foto: Profimedia.cz

Danielle Darrieuxová

Článek

Danielle Darrieuxová odmalička projevovala herecký i hudební talent. Zpívala a ovládala klavír a violoncello. Už v roce 1931, kdy jí bylo čtrnáct, se dostala k filmu. Hrála svéhlavou dívku ve filmu Ples a ve Francii se hned stala hvězdou.

Roku 1936 stvořila první vážnou dospělou roli ve snímku Láska korunního prince Rudolfa a pak desítky dalších ve filmech jako Zneužití důvěry či Modrý expres. Měla šanci proniknout i do Hollywoodu, ale to se úplně nepodařilo a za války místo toho  hrála v podřadných komediích pod dohledem nacistů, za což si vysloužila obvinění z kolaborace.

Foto: Profimedia.cz

Danielle Darrieuxová na archivním snímku

V 50. a 60. letech ale hrála dál. Šlo o snímky jako Radovánky, Rej či adaptaci Stendhalova románu Červený a černý. Pracovala až do roku 2010, i když kvalitních nabídek časem stále ubývalo, k těm lepším patřil třeba snímek Svatý rok nebo komedie Osm žen.

Od 60. let vydala též řadu hudebních alb.

Reklama

Výběr článků

Načítám