Hlavní obsah

Dotyky smyslů malíře Romana Franty

Právo, vej

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do 13. října je možné si v pražské Galerii Dolmen prohlédnout výstavu s názvem Dotyky smyslů obsahující nejnovější či dosud nevystavovaná díla akademického malíře Romana Franty.

Foto: Roman Franta

Roman Franta, Kočka.

Článek

V první ze dvou místností představuje obrazy z rozsáhlého období, které maloval průběžně vedle ostatních prací a cyklů a dosud je nikde nepředstavil, ve druhé soustředil aktuální malby. Ústředním motivem nejnovějších pláten, která pracují s kontrastem kresby a expresivního malířského projevu, se stala jeho kočka Cecily. Autor přitom navazuje na svou předešlou výstavu, na níž pracoval s texty, které utvářel jizvením a tetováním. „Nedávno jsem si pořídil domů kotě, a jak jsem tak byl od něj stále poškrábaný, napadlo mě pokračovat podobným způsobem jako minule, ale spojit to ještě s malbou,“ vysvětluje.

Na podmalbě v tělové barvě vrší a překrývá různé krátké texty, slogany či citáty v krvavě rudé barvě, které čerpá z osobních deníků. K vidění jsou ale i skici, kresby či malby akrylem.

Franta samostatně vystavuje od poloviny 90. let, širší veřejnosti je známý rozsáhlými plátny s barevnými strukturami, utvářenými nejčastěji z drobných tělíček hmyzu. Účastnil se mnoha skupinových výstav doma i v zahraničí a je zastoupen v četných sbírkách, včetně Národní galerie v Praze nebo Alšovy jihočeské galerie. Působí na pražské AVU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám