Hlavní obsah

Zemřel Petr Šabach, autor Pelíšků i Šakalích let

– Praha • Aktualizováno

Ve věku 66 let zemřel po vážné nemoci Petr Šabach, autor humoristických románů a povídek, které se často staly předlohou pro filmy jako Pelíšky nebo Šakalí léta. O úmrtí podle ČTK informovalo nakladatelství Paseka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Šabach

Článek

„Petr zemřel doma, jak si přál. Na jeho přání bude rozloučení bez obřadu, jen v rodině,” tlumočil zástupce vydavatelství Lukáš Růžička informaci od spisovatelova syna Jana.

Petr Šabach byl autorem řady knih, které se dočkaly zfilmování především od režiséra Jana Hřebejka, ať už šlo o Pelíšky, Pupendo či U mě dobrý. Šabach ale napsal také Šakalí léta a Občanský průkaz, které byly rovněž zfilmovány.

„Skutečně nejvíc si ho vybavuji jako vypravěče. Měl jsem rád jeho humor, který byl stejný, jako lidé znají z jeho knih,” reagoval na spisovatelovo úmrtí režisér Hřebejk pro ČTK. Zdůraznil, že odešel velmi hodný a velkorysý člověk.

Ukázka z filmu Pelíšky

Petr Šabach se narodil 23. srpna 1951 v Praze. Vystudoval střední knihovnickou školu a následně kulturologii na Karlově univerzitě.

Do pádu komunistického režimu vystřídal několik zaměstnání včetně nočního hlídače. Donedávna pak vyučoval tvůrčí psaní na bývalé Literární akademii Josefa Škvoreckého.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám