Hlavní obsah

RECENZE: Seriál roku? Stará otřískaná policajtka ze zapadákova

Novinky, Stanislav Dvořák

První díl britské série Happy Valley (Šťastné údolí) uvedla ve čtvrtek Česká televize. Jde o mistrovsky zvládnutý krimi příběh a psychologické drama současně. Scénář jako řemen a tak dobrou hlavní postavu neměl snad žádný krimi seriál za posledních deset let.

Foto: BBC

Hlavní hrdinka seriálu Catherine

Článek

Happy Valley se pohybuje na úrovni světové špičky – ve stejné lize hraje třeba Fargo nebo Temný případ. Proč tomu tak je? Příčin je víc, ale hlavní zásluhu lze přičíst postavě policistky Catherine a její představitelce (Sarah Lancashirová). Z obrazovky skoro nesleze, hraje úsporně a naprosto věrohodně. Ani ostatní aktéři jí to nekazí.

Hlavní postava je poměrně originální, chytrá, pozoruhodně otřískaná životem. Unavená žena z britského zapadákova, která má nervy napjaté na maximum, osciluje mezi nadlidskou tvrdostí, kterou musí ukazovat v práci, kde honí feťáky a násilníky, a citlivostí, která se projevuje až doma. Chvílemi musí divák držet Catherine palce, aby neskončila v blázinci, protože scenáristé jí toho naložili skutečně moc.

„Je mi sedmačtyřicet. Jedno dítě mi umřelo a druhé se mnou nemluví,“ říká v úvodu klidně, možná s jistou dávkou černého humoru. Výborně napsaná postava si získává sympatie tím, jak odmítá propadnout cynismu a pedanticky lpí na pravidlech a pečlivé policejní práci, zatímco někteří mladší kolegové na to kašlou.

Foto: Česká televize

Šťastné údolí

Seržantka se těžko srovnává se sebevraždou osmnáctileté dcery. Navíc se dozví, že se dostal na svobodu Tommy Lee Royce, prvotřídní lump, který může za dceřinu smrt, jenže je pravděpodobně biologickým otcem vnoučete. Catherine se snaží pohybovat v rámci zákona, ale není to lehké, chce totiž za každou cenu zabránit jakémukoli kontaktu mezi chlapcem a Tommym Lee.

Ve vykreslení charakterů dosáhlo Happy Valley špičkové úrovně a děj seriálu je logický a uvěřitelný, s postupně narůstajícím napětím. Tristní je fakt, že ČT uvádí seriál ve 22.25. Nejlepší čas od 20.00 věnuje opakování svého veledíla Vyprávěj.

Celkové hodnocení: 85%

Reklama

Výběr článků

Načítám