Hlavní obsah

Dvořákova Praha s Kurucovou, Beczalou či Plachetkou

Novinky, Stanislav Dvořák

Mezinárodní hudební festival Dvořákova Praha zahájí den před výročím narození Antonína Dvořáka, 7. září, oratorium Stabat Mater v pražském Rudolfinu.

Foto: Dvořákova Praha

Polský tenorista Piotr Beczala

Článek

V oratoriu se představí lotyšská sopranistka Kristine Opolais, slovenská mezzosopranistka Jana Kurucová, polský tenorista Piotr Beczala a německý basista René Pape za doprovodu Prague Philharmonia a Českého filharmonického sboru Brno.

„Jsem velmi rád, že naši monumentální Dvořák Collection zahájí právě hluboce duchovní Dvořákovo Stabat Mater. Dlouho jsme tento komplex oratorií obcházeli uctivým obloukem, ale o to větší událostí bude, a to i díky skutečně mimořádnému uměleckému obsazení se sólisty známými z Metropolitní opery i dalších prestižních operních domů,“ řekl umělecký ředitel festivalu Marek Vrabec.

Festival se letos soustředí hlavně na Dvořákovy kantáty a oratoria. Dvakrát bude uvedeno Requiem s Českou filharmonií pod taktovkou Jakuba Hrůši, s Pražským filharmonickým sborem pod vedením Lukáše Vasilka a hvězdným kvartetem sólistů: Ailyn Pérez, Christianne Stotijn, Michaelem Spyresem a Janem Martiníkem. Tento výjimečný koncert zaznamená a vydá prestižní vydavatelství DECCA.

Netradiční dobové nástroje

„Dalším z vrcholů festivalu i Dvořák Collection bude Te Deum s Adamem Plachetkou, Simonou Šaturovou, Pražským filharmonickým sborem a Vídeňskými symfoniky vedenými Tomášem Netopilem. V programu Dvořákovy Prahy nechybí ani další Dvořákova proslulá díla. Uslyšíme Českou filharmonii s Petrem Altrichterem a violoncellistou Jeanem-Guihenem Queyrasem ve slavném Violoncellovém koncertu h moll a soubor Musica Florea Marka Štryncla při Novosvětské v netradiční úpravě na dobové nástroje,” upozornila za pořadatele Silvie Marková.

Ze světových orchestrů přijedou například Vídeňští symfonici, Essenští filharmonici, London Philharmonic Orchestra s šéfdirigentem Vladimirem Jurowským, Gustav Mahler Jugendorchester pod vedením Ingo Metzmachera a s vynikajícím francouzským klavíristou Jean-Yvesem Thibaudetem.

Podrobný program a vstupenky najdete na dvorakovapraha.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám