Hlavní obsah

Na Grape festival můžete hledět z výšky nebo si také nechat vyprat prádlo

Právo, Jaroslav Špulák

Probíhající hudební Grape festival, který se koná na letišti v Piešťanech, nenese jenom skvělé hudební okamžiky. Jeho silnou stránkou jsou i nápadité vizuální doplňky, podobně vytvořené odpočinkové zóny a služby. Vyperou vám na něm třeba prádlo v automatické pračce.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

Ruské kolo je přímo uprostřed areálu.

Článek

K tomu stačí vyrazit do centra festivalového města. Společnost vyrábějící pračky přijímá ve svém stanu objednávky na vyprání a není bez zajímavosti, že několik nainstalovaných automatických praček je v častém provozu. Po bouři v noci z pátku na sobotu se to jistě nezmění.

Na Grape festivalu návštěvníkům samozřejmě nabijí telefon, umožní vybrat si peníze z bankomatu, nechají ho přemýšlet o tom, jaké jídlo si zvolí (pořadatelé spolupracují i s vyhlášenými restauracemi, takže nabídka je veskrze bohatá), napojí ho a namíchají nápoj podle jejich gusta.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

Vstup na festival. V konstrukci jsou balíky slámy.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

Na Grapu je i zábava na vodě.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

I lyže se na letním Grape festivalu najdou.

Lidé se na něm ale mohou i zajezdit na prkně v proudu vody, říká se tomu skimboarding, půjčit staré lyže, když pro ně najdou uplatnění, zajezdit si na skateboardu a vychutnat si za povedený výkon potlesk přihlížejícího davu, nebo si prostě někam sednout a hrát na kytaru s tím, že si určitě někdo přisedne a třeba začne i zpívat.

Stejně tak si mohou stoupnout na zastávku městské hromadné dopravy a čekat, jestli třeba něco nepřijede. Uprostřed areálu je také malé ruské kolo, z něhož lze pohlédnout na festivalový cvrkot z nadhledu.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

Na slámě lze odpočívat.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

Kdo je zvyklý čekat, může na zastávce.

Na každém kroku se prostě něco děje a roli v tom hrají třeba balíky slámy. Konstrukce vstupu do areálu je jimi vkusně vyplněna, uvnitř jsou pak na různých místech naskládány další, na nichž lze odpočívat.

Vizuálním překvapením je strom v obrovském květináči, který nechali pořadatelé na místo přivézt. S vědomím toho, že se nachází na letišti hned u startovací a přistávací dráhy, je to přece jenom paradoxní.

Na Grape festivalu je program na osmi scénách a hudba zní i ze stánků, tedy všude. Dvacet tisíc přítomných diváků je zárukou toho, že i na těch nejmenších pódiích je jí věnována náležitá pozornost. Třeba na Tržnica Stage, kde lidé pod střechou nakupují, posedávají u pivka a k tomu jim hrají živé kapely.

Není tedy vůbec těžké si tenhle osm let starý festival zamilovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám