Hlavní obsah

RECENZE: Věrnost vedla Papa Roach k další dobré desce

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká rocková kapela Papa Roach je na scéně od roku 1993. Sedm let poté vydala album Infest, kterým na sebe strhla pozornost tak výrazně, že v povědomí rockových fanoušků celého světa zůstala dodnes. Přitom nežije ze slávy té doby, neboť i v dalších letech nahrála velmi dobrá alba. To poslední vyšlo před několika týdny. Jmenuje se Crooked Teeth.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zpěvák Jacoby Shaddix, poznávací znamení kapely Papa Roach.

Článek

Kalifornskou formaci charakterizuje věrnost jejích členů. Zpěvák Jacoby Shaddix a kytarista Jerry Holton jsou u toho od začátku, baskytarista Tobin Esperance od roku 1996 a bubeník Tony Palermo se k nim přidal před devíti lety. Třeba je to právě ona ryzí věrnost, která dovedla členy kapely k další velmi dobré nahrávce.

Nedá se přitom říct, že by měli v kvalitě jednotlivých alb výkyvy. Nejsou ostatně ani v jejich tvorbě, která je v zásadě tradičně rocková, přitom se smyslně a funkčně dotýká moderních zvuků i elektronických vsuvek, které ve svém vývoji pojal žánr nu-metal, i svěžích způsobů aranžování.

Nad tím vším stojí schopnost muzikantů vymyslet a emotivně odzpívat klenuté melodie, z nichž mnohé mají parametry stadiónových hitovek. Na tomto albu jsou to třeba titulní Crooked Teeth, American Dreams, Help či Sunrise Trailer Park, ve které hostuje Machine Gun Kelly.

Zvláštní kapitolou je Periscope, v níž zase hostuje americká popová zpěvačka Skylar Grey. Je to obroušená skladba, trochu z jiného světa. Rockový švih je v ní potažen mainstreamovou polevou, nicméně její nálada je tak poutavá, že patří k nejlepším na desce. Tím spíš, když vrhá na tvorbu formace přece jenom trochu jiné světlo.

Povšechně se písně na desce jeví být veselé. Při proniknutí do textů se ale ten dojem poněkud koriguje. Kdo zná alba Papa Roach, ví, že se v nich objevuje spousta napjatých životních příběhů, pocitů i politických vsuvek. Papa Roach nejsou kapela bez názoru, například v písničce American Dreams zpívají o tom, jak pokrytecká je jejich země a jak snažně maskuje životní pravdu, která nás obklopuje.

A ještě jedno velké plus Papa Roach mají. Jejich zpěvák Jacoby Shaddix má výjimečný hlas, barvu i projev. Pro každou kapelu je dobré, když ji cosi charakterizuje. Tahle to má právě v Shaddixovi.

Papa Roach: Crooked Teeth
Warner Music, 34:02

Celkové hodnocení: 80 %

Reklama

Výběr článků

Načítám