Hlavní obsah

RECENZE: Třeštíková napsala svou zatím nejlepší knihu

Právo, Lucie Zelinková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtvrtá próza české autorky Radky Třeštíkové s názvem Osm je zase trochu jiná. Otevírá kontroverzní témata, pohrává si s linií vyprávění a je po dvou románech a jedné sbírce povídek zasazena do rámce detektivky. Tak trochu jiné detektivky.

Foto: ČTK

Spisovatelka Radka Třeštíková.

Článek

Přestože se Třeštíková formálně posunula od vzájemně provázaných povídek k detektivnímu románu, tematicky zůstává stále u vztahů s veškerou jejich složitostí, propleteností a možná i neřešitelností. Na počátku románu otevírá příběh mladé dívky, poloviční Romky Michaely, která se ocitá v nemocnici v kómatu poté, co ji někdo postřelil. Na scénu přicházejí postavy z jejího života, z nichž každá by mohla být potenciálním pachatelem. Napříč dějovými rovinami pak autorka rozplétá příběh každé z nich.

Román je psaný jazykem s příchutí lehce ironického humoru na konci vět. Co je však typické a v čem kniha dalece vyčnívá nad svými předchůdkyněmi, a především nad předchozími Bábovkami, je přimíchání zásadních témat. Ve vztahu k postavě Michaely tematizuje otázku rasové netolerance, s postavou detektiva ženy předestírá nefungující rovnoprávnost v prostředí, které je v rámci stereotypu nejen považováno za „ryze mužské“, ale nevymizel ani předpoklad, že muži jsou zkrátka lepší a žena nedostane ani šanci být brána se stejnou vážností.

Foto: nakladatelství Motto

Obal knižní novinky.

Popisuje české mamánkovství, neochotu vykročit ze své jistotou naplněné komfortní zóny. Přestože tyto motivy jsou důležité a je skvělé, že se v knize objeví a pootevřou, je škoda, že Třeštíková nešla dál a hlouběji. Nepokusila se jasněji vyslovit názor, byť pro mnohé kontroverzní, důrazněji kopat za ženy či menšinu.

Vztahy se v knize objevují v různých podobách: od vyprahlého manželství přes mladou zdravou lásku až k lesbickému zahoření a vztahu poháněnému patologickým chtíčem či krizí středního věku. Tato mnohoúhlá perspektiva se shoduje s předchozími Bábovkami. Odlišuje se však od nich chybějící prvoplánovou líbivostí.

Kniha Osm nenabízí ztotožnění každému, nenabízí rozhřešení každé životní situace. Nabízí poutavý, chytrý, jazykově nápaditý a umně vystavěný příběh. Autorka opět ukazuje, nakolik bystrou pozorovatelkou mezilidských vazeb je.

Osm lze považovat za nejzdařilejší Třeštíkové román. Potvrdila tak svou etablovanost na poli české literatury.

Radka Třeštíková: Osm
Motto, 384 stran, 349 Kč

Celkové hodnocení: 90 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám