Hlavní obsah

Na Křivoklátě promítnou filmy noir

Novinky, Stanislav Dvořák

Už pátý ročník Noir Film Festivalu se chystá na 17. - 20. srpna na hradě Křivoklát. Připomíná specifický filmový žánr spojený hlavně se 40. a 50. lety minulého století i jeho další comebacky a variace v dalších dekádách.

Foto: noirfilmfestival.cz

Film Pochybná žena od Alfreda Hitchcocka

Článek

Filmy se budou promítat v jedinečné atmosféře na nádvoří i v sálech Křivoklátu. Celkem má jít o čtyři desítky projekcí. Dramaturgie se nechce omezit jen na klasický noir, tedy ten nejstarší.

„Cynismus Humphreyho Bogarta, šarm Roberta Mitchuma, křehkost Lizabeth Scott, rafinovanost Alfreda Hitchcocka, temné příběhy z Mexika, napínavé filmové jízdy noirovými vlaky a standard v podobě československé stopy a seriálových maratonů z dílny HBO – to je programový balíček filmové radosti a slasti, který už za dva měsíce dostane každý, kdo se vydá na hrad Křivoklát, jenž do svých komnat bude znovu po roce lákat milovníky filmu noir,“ uvedla za pořadatele Jana Bébarová.

Foto: noirfilmfestival.cz

Z filmu Klečící bohyně

Pořadatelé upozornili například na snímky tzv. zlaté éry mexické kinematografie 40. a 50. let. Mistr melodramatu Robert Gavaldón natočil filmy jako Ta druhá (La Otra, 1946) s Dolores del Rio v hlavní dvojroli povahově odlišných sester a Klečící bohyně (La diosa arrodillada, 1947). Další film Dobrodružka (Aventurera, 1950) natočil Alberto Gout.

Hollywood bude prezentovat třeba Robert Mitchum v Cestě bez návratu (Where Danger Lives, 1950) nebo film Incident v pohraničí (Border Incident, 1949).

Specifické univerzum Mexika jako metafory životní ztracenosti a chaosu noirového světa příznačně vystihuje snímek Osedlej růžového koně (Ride the Pink Horse, 1947) režírujícího herce Roberta Montgomeryho.

Všechny podrobnosti o filmech a o vstupenkách najdete na stránkách www.noirfilmfestival.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám