Hlavní obsah

Sommerkino. Krušnohorský thriller a německé filmy

Novinky, Stanislav Dvořák

Do Prahy a do Brna zavítá festival německých filmů Das Sommerkino (Letní kino). Až do 31. srpna se bude promítat dvanáct filmů, které zaujaly na festivalu Das Filmfest.

Foto: Febiofest

Podivný hrdina Schmitke

Článek

Krušnohorský snímek Schmitke je směsicí komedie a tajemného thrilleru. Starý německý inženýr je v něm pověřen opravou skřípající větrné elektrárny na horách. Mlhavý kraj plný lesů, opuštěných staveb a podivínů vzbuzuje zvědavost i obavy, jeho užvaněný kolega se záhadně ztratí a starý morous Schmitke se v Čechách vůbec neorientuje.

Další tragikomedií je velmi úspěšný film Toni Erdmann režisérky Maren Adeové, jenž se stal vítězem Evropských filmových cen za rok 2016.

Foto: Film Europe

z filmu Toni Erdmann (režie: Maren Adeová, 2016)

Erdmann dostal pět cen. Kromě ceny za nejlepší film, nejlepší režii a nejlepší scénář získal tvůrce hlavní role Peter Simonischek cenu za nejlepší mužský a Sandra Hüllerová za nejlepší ženský herecký výkon. Rakouský herec ve filmu ztvárnil zestárlého podivínského učitele, který se chce sblížit s dospělou dcerou, ta ho ale téměř ignoruje.

Do sféry absurdních crazy filmů patří Útok zombíků v kožených kalhotách s padacím mostem.

Filmové projekce proběhnou v Nákladovém nádraží Žižkov / 1435 mm ve spolupráci s NFA (červen), na Kampě v Containallu (červenec) a nově na zahradě dejvické Klubovny (srpen).

Brněnské Das Sommerkino se koná ve spolupráci se spolkem Noční Motýl v Letním kině Brno-střed. Všechny filmy budou uvedeny v původním znění s českými či anglickými titulky. Vstup na všechny pražské projekce je zdarma, v Brně zaplatí diváci 50 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám