Hlavní obsah

Jubilejní Shakespearovské slavnosti nabídnou Hamleta

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiéra nejslavnější Shakespearovy tragédie Hamlet ozdobí dvacátý ročník Letních shakespearovských slavností v Praze. S Jaroslavem Pleslem v titulní roli ji nastuduje režisér Michal Vajdička. V dalších rolích se objeví Hynek Čermák, Lenka Vlasáková, Vladimír Polívka, Ladislav Hampl a další herci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jaroslav Plesl (zleva), Lenka Vlasáková a Hynek Čermák včera na tiskové konferenci.

Článek

Plesl se k roli Hamleta vrací po jedenácti letech, kdy ji nastudoval v pražském Dejvickém divadle s režisérem Miroslavem Krobotem. Na otázku, jak bude jeho Hamlet jiný, řekl Právu: „Určitě bude emotivnější a vnitřně rozervanější než dejvický. Souvisí to s rozdílným typem obou režisérů. Krobot se na jevišti emocím vyhýbá, Vajdička se jim nebrání. Ale to právě ladí s prostorem, pro který je inscenace určená.“

Z důvodů rekonstrukce prostoru Nejvyššího purkrabství se na Pražském hradě letos poprvé bude hrát v Královské zahradě před Míčovnou, v provozu zůstává nádvoří Lichtenštejnského paláce na Malostranském náměstí.

Letní shakespearovské slavnosti nabídnou od 27. června do 9. září divákům v Praze, Brně, Ostravě a Bratislavě kromě Hamleta i tragédie Romeo a Julie a Othello a komedie Večer tříkrálový, Mnoho povyku pro nic, Sen noci svatojánské, Veselé paničky windsorské a Komedie omylů v ostravské i česko-slovenské verzi.

Na pražskou a brněnskou scénu se po roce vrací i pořad Pocta Shakespearovi, v němž zazní úryvky z nejslavnějších Shakespearových her a Sonetů v podání Jana Třísky a řady českých herců.

Reklama

Výběr článků

Načítám