Hlavní obsah

Uprchlíci do Afriky. První z nich vyslal Bob Marley

Novinky, Stanislav Dvořák

Film Shashamane italské režisérky Giulie Amatiové se věnuje skupině lidí, kteří odjíždějí z různých zemí za svými kořeny do Afriky, i když se tam mnozí ani nenarodili. Přesně ve stylu písničky Boba Marleyho Exodus: „Opouštíme Babylon, jdeme do naší vlasti“. Marley dokonce prvním navrátilcům dával peníze na cestu.

Foto: Blin Blink Production

Film Shashamane

Článek

Česká premiéra dokumentárního filmu Shashamane se koná v rámci Dne Afriky 24. května od 20.00 ve Francouzském Institutu v Praze.

Vše začalo tak, že etiopský panovník Haile Selasie I., který je rastafariány považován za nového mesiáše, věnoval půdu rastafariánům i dalším lidem z etiopskými kořeny, aby se vrátili do vlasti. Mnoho z nich žilo na Jamajce, odkud pocházel Bob Marley, ale i v Evropě nebo v Americe. Lidé se pozvolna skutečně začali stěhovat i z bohatého Západu, hlavně v šedesátých letech, například Noel Dyer přijel stopem z Anglie.

Marley navštívil Shashamane roku 1978 a v roce 2005 jeho žena Rita prohlásila, že Etiopie je jeho pravým ”duchovním domovem” a jeho ostatky budou exhumovány a znovu pohřbeny právě v Shashamane. To se sice nestalo, ale rastafariánská komunita žije dál.

Foto: bobmarley.com

Bob Marley

Někteří zvolili návrat do Afriky, kterou předtím nikdy neviděli, třeba proto, že se v Anglii cítili nepříjemně. Měli pocit, že lidé černé pleti v Evropě mohou tvrdě pracovat, ale stejně zůstávají druhořadými občany. ”Během historie jsme byli nazýváni nejdříve negry, pak černochy, posléze jsme byli „černí“ a dnes jsme pro změnu Afroameričané. Ale proč? Vždyť jsme ze své podstaty všichni jednoduše Afričané,“ říká Ras Mweya Masimba.

„Po tak dlouhé době na Západě je radost být zase zpátky v Africe. Je to ale také velká výzva. Vracíme se sem totiž nyní jako cizinci,“ domnívá se Ras Kamba. V současné době žije v Shashamane již třetí generace lidí, kteří věří, že život v chudé zemi předků má pro ně zásadní význam. Přestože pro některé místní zůstávají vetřelci - nadále nemají etiopské občanství.

Reklama

Výběr článků

Načítám