Hlavní obsah

Noc literatury se letos v Praze uskuteční v Nuslích a v Michli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedenáctý ročník Noci literatury se v Praze uskuteční 10. května na různých místech městských částí Nusle a Michle v předvečer zahájení veletrhu a literárního festivalu Svět knihy. Akce, při níž herci a další známí lidé čtou úryvky z knih současných evropských autorů, začne v 18.00 na devatenácti místech a potrvá do 23.00.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Číst bude lidem i herec Martin Myšička.

Článek

Noc literatury se v Česku koná i v dalších třiapadesáti městech. Novináře o tom informovala Petra Jungwirthová, mluvčí hlavní pořádající organizace Česká centra. Zájemci se mohou zaposlouchat do čtení Venduly Svobodové, Lenky Vychodilové, Lukáše Hlavici, Martina Myšičky, Anny Geislerové, Jana Dolanského, Vlasty Vlasákové nebo Marie Doležalové.

Nejstarší mezi nimi bude jednadevadesátiletá herečka a operní pěvkyně Soňa Červená. „Těším se, protože tyto akce jsou velmi důležité. Poprvé čtu v Čechách, zatím jsem četla jen v Německu. Byl mi přidělen román z minulého století Vycpaný barbar od současného maďarského autora Gergely Péterfyho. Jedná se o ironické, dokonce pikantní dílo,” uvedla Červená, které na začátku týdne vyšla autobiografie s názvem Stýskání zažehnáno.

Lidé se s literaturou dále mohou setkat v prostorách Domova Sue Ryder, Komerční banky, Nuselské radnice, Plynárenského muzea, Triloparku, Státního ústavu radiační ochrany a na dalších místech. Vstup na čtení je zdarma. K akci se přidají také Budapešť, Amsterdam, Moskva, Paříž, dále ve 12 městech na Slovensku a 11 městech v Bulharsku. Letos se poprvé zúčastní New York.

Setkání se světovými autory

Noc literatury v Praze nabídne také setkání se zahraničními autory, mezi které patří Světlana Žuchová, José Luis Peixoto, Frida Nilssonová nebo Patrick Declerck. V rámci letošního ročníku Noci literatury je vyhlášena i soutěž o nejzajímavější video.

Během jedenácti let Noc literatury jen v Praze nabídla více než 180 knih. Počet míst a měst se každoročně zvyšuje. V předchozích letech se četlo například na Malé Straně nebo na Starém Městě. Setkání s literaturou se uskutečnila v Libni, na Smíchově, na Letné, na Žižkově, Dejvicích a loni v Karlíně. Více informací je na www.czechcenters.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám