Hlavní obsah

Druhý díl Annabelle rozšíří hororové univerzum

Právo, Jiří Štraub

V zajetí démonů, Annabelle a Insidious jsou současné populární hororové série, které jsou navzájem propojené, zejména prostřednictvím tvůrců. První dvě jmenované se navíc doplňují i příběhově a jsou inspirovány skutečnými událostmi.

Trailer k filmu Annabelle 2: Zrození zlaVideo: Freeman Ent.

 
Článek

Za V zajetí démonů a Insidious stojí režisér a producent James Wan, který díky nim poté, co natočil první dva díly Saw, dokázal, že k hororu nepotřebuje jen fyzické násilí, ale že umí udělat i nadprůměrný duchařský film.

Univerzum V zajetí démonů bylo v roce 2014 rozšířeno snímkem pojednávajícím o děsivé panence Annabelle v režii Johna R. Leonettiho. Ten sice neměl takový úspěch jako Wanovy duchařské filmy, ale měl v sobě takový potenciál, že se již brzy dočkáme jeho pokračování s podtitulem Zrození zla, které se do našich kin dostane 10. srpna.

Režisér fanoušek

Druhého dílu se ujme tvůrce švédského původu David F. Sandberg. „V Annabelle jsou některé cool momenty,“ rozhovořil se pro web Dread Central. „Například scéna ve výtahu nebo záběr na malou dívku běžící ke dveřím, která náhle vyroste. Ale ano, byl bych pod daleko větším tlakem, kdybych dělal V zajetí démonů 3. Nechtěl bych to natáčet.“

Sandberg je především fanouškem science fiction a hororu a svým oblíbeným žánrům se chtěl odjakživa věnovat. Začínal tím, že natáčel krátkometrážní snímky, které umisťoval na YouTube. Nakonec se mu podařilo dostat se pod tým producentů, jehož součástí byl zmiňovaný James Wan. Sandberg udělal pro velké studio snímek Zhasni a zemřeš a nyní také druhý díl Annabelle.

„Annabelle 2: Zrození zla je inspirovaná filmem Strašení z roku 1963, který má úžasnou kameru,“ řekl Sandberg webu Dread Central. „Tyto starší snímky měly složité dlouhé záběry s krásnými pohyby kamery. To jsem si užíval při natáčení nové Annabelle asi nejvíc, práci s jeřábem. Zamiloval jsem se do něj. Je hezké, že teď natáčím s dobrým rozpočtem. Jeřáb doma nemám.“

Skupina tvůrců kolem Jamese Wana vytvořila navzájem propojené franšízy, které dohromady tvoří jeden z nejzajímavějších celků současného hororového mainstreamu. Očekávaný druhý díl Annabelle bude jeho dalším přírůstkem. A vzhledem k tomu, že se v listopadu dočkáme další části Insidious, můžeme předpokládat, že se jen tak rozšiřovat nepřestane.

Reklama

Výběr článků

Načítám