Hlavní obsah

Dylan si konečně jede pro Nobelovu cenu

Novinky, Stanislav Dvořák

Dlouhé měsíce trvalo americkému písničkáři Bobu Dylanovi, než se rozhodl fyzicky převzít Nobelovu cenu za literaturu. Dylan si cenu vyzvedne ve švédském Stockholmu během víkendu, uvedl server BBC.

Foto: Live Nation

Bob Dylan

Článek

Dylan dostal ocenění oficiálně už v říjnu 2016, ale příliš ho to nezajímalo. Dál koncertoval a pro Nobelovku si nepřišel. V listopadu řekl, že se pro ni zastaví až příští rok, kdy hodlá uspořádat ve Švédsku i koncert.

Stálá tajemnice Akademie Sara Daniusová tehdy švédskému rozhlasu řekla, že Dylan může „přečíst psaný projev, pronést spontánní proslov, ukázat film”. Pravidla týkající se řečí laureátů jsou podle ní „flexibilní”.

Akademie, která cenu uděluje, se s Dylanem setká jen soukromě. Svůj projev prý zpěvák dodá nahraný, osobně nebude veřejně mluvit. Pokud laureát nepřednese projev do června, zřejmě by neměl nárok ani na finanční odměnu cca 22,5 miliónu korun.

„Dobrá zpráva je, že se akademie a Bob Dylan rozhodli sejít o víkendu. Akademie předá Dylanovi diplom a medaili a pogratuluje mu k Nobelově ceně za literaturu,” uvedla Daniusová a zdůraznila, že akce proběhne bez médií.

Reklama

Výběr článků

Načítám