Hlavní obsah

Ať se ukáže ten Pražák, volají kluci ve Svěrákově novém filmu

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdeněk a Jan Svěrákovi finišují se svým dlouho očekávaným příběhem Po strništi bos, v němž hrají mimo jiné Ondřej Vetchý či Jan Tříska, a svým příznivcům nabízejí ukázku.

Upoutávka na film Po strništi bosVideo: Bioscop CZ

 
Článek

Scénář Zdeňka Svěráka založený na vzpomínkách z dětství realizoval tradičně jeho syn Jan Svěrák. Děj předchází slavné Obecné škole, odehrává se za druhé světové války.

„Tohle je film o hrdinství a odvaze. O odvaze, kterou malý kluk hledá v tatínkovi i v sobě a snaží se nebýt zbabělec,“ vysvětlil Jan Svěrák. „Už Obecná škola byla o dětství mého tatínka, Kolja potom o dospělosti a Vratné lahve o jeho stáří,“ řekl režisér.

Foto: Bioscop

Jan Tříska (z filmu Po strništi bos)

Foto: Bioscop

Ondřej Vetchý (z filmu Po strništi bos)

Foto: Bioscop

Tereza Voříšková

Natáčení bylo dokončeno a nyní vzniká hudba na Slovensku, kde ji skládá a nahrává Michal Novinski. „Na speciální triky a úpravu dialogů se vrhli čeští profesionálové, o zvukovou postprodukci se ale postarají také mistři zvuku v Dánsku, kteří přidají například rachot vlaků či bombardérů, nebo v Německu, kde vzniknou kroky a cinkot sklenic,” uvedla Jana Šafářová z firmy Bioscop.

„A já jsem právě dokončil čistý střih filmu, který jsem odvezl do Londýna,“ dodal režisér Jan Svěrák. Tam už na film čekal producent Eric Abraham, který se bude starat o mezinárodní aktivity týkající se snímku, jehož poslední scény vznikaly u vesnice Markéta poblíž Slavonic na Jindřichohradecku.

V hlavních rolích uvidíme oblíbené „svěrákovské” herce (tatínka hraje Ondřej Vetchý, jednu z rolí má Jan Tříska), ale i další známé tváře, např. Terezu Voříškovou, Petru Špalkovou, Oldřicha Kaisera, Hynka Čermáka. Ve filmu si zahraje i sám autor Zdeněk Svěrák. Premiéra má být 17. srpna 2017.

Reklama

Výběr článků

Načítám