Hlavní obsah

Kořeny bigbítu. Kompilace s prvními pokusy Hladíka, Mišíka či Černocha

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvojalbum Big Beat Line 1965–1968, které vyjde 20. ledna, odhaluje nejstarší české rockové nahrávky od roku 1965. Na 2CD se vešlo skoro 160 minut hudby. Navazují na loňskou kompilaci Beatline.

Foto: Supraphon

Kompilace The Big Beat Line

Článek

V polovině šedesátých let vznikala spousta amatérských rokenrolových skupin, ale tehdejší oficiální média je moc nevítala.

„Polovina šedesátých let minulého století byla pro domácí bigbít zásadní. Po ideologicky vcelku bezpečném okouzlení kytarovými instrumentálkami ve stylu The Shadows a mnohem konfliktnější rokenrolové jízdě se sólovými zpěváky přišla Mersey záplava. Od roku 1962 prudce narůstající počet mladých souborů, jen v Praze počítaných na stovky, se už nedal přehlédnout, a hlavně přeslechnout,“ uvedl Zdeněk Brouček ze Suprahonu.

Rock se jen vzácně nahrával v profesionálním studiu, a když, tak především krátké SP či EP. Na první samostatné album si rockeři museli počkat až do roku 1968.

„Tato kompilace nabízí miniprofily devíti kapel, jejichž osudy obvykle mapují vývoj od libozvučných instrumentálek přes první vícehlasé pokusy až po nalezení zcela vlastní cesty,“ dodal Zdeněk Brouček.

Na nahrávkách můžete slyšet první pokusy Karla Černocha, Karla Kahovce, Pavla Nováka, Petra Nováka, Vladimíra Mišíka, Pavla Sedláčka, Viktora Sodomy, Radima Hladíka a dalších. Vše bylo remasterováno z původních pásů a doplněno obsáhlým bookletem s fotkami.

Reklama

Výběr článků

Načítám