Hlavní obsah

Komedie Toni Erdmann má cenu Evropského parlamentu

Novinky, Stanislav Dvořák

Německý snímek Toni Erdmann režisérky Maren Adeové sbírá jeden úspěch za druhým. Byl vyslán do boje o Oscary a nyní dostal cenu Lux od Evropského parlamentu.

Trailer k filmu Toni Erdmann Video: Film Europe

 
Článek

Film obdržel cenu Lux, protože „přispěl k debatě a reflexi Evropy a její budoucnosti“. Již dříve sklidil v zahraničí i v Česku dobré recenze a Německo ho vyslalo na Oscary. Mimo jiné získal také cenu kritiků FIPRESCI a další ocenění z festivalů v Bruselu a v Seville.

„Je to příběh o otci a dceři snažících se navázat kontakt za tragikomických okolností na pozadí současné evropské společnosti,“ uvedli zástupci Evropského parlamentu.

Foto: Film Europe

Upoutávka na film Toni Erdmann

Sandra Hüllerová a Peter Simonischek ztvárnili ve filmu dospělou dceru a otce, kteří těžko navazují kontakt, jejich opakované pokusy o komunikaci se utápějí v trapnosti. Osamělý učitel Winfried jede za dcerou Ines do Rumunska, kde působí jako tvrdá manažerka nadnárodní korporace. Ines pořád nemá čas, otec si proto vytvoří absurdní alter ego Toniho Erdmanna a pronásleduje dceru v práci, přičemž se představuje jako konzultant nebo německý velvyslanec.

Milá lidskost praštěného staříka kontrastuje se světem robotických manažerů, v němž vládne prázdnota a přetvářka. Smutný námět se hlavně díky eskapádám rakouského herce Petra Simonischeka v titulní roli proměnil v komedii.

Reklama

Výběr článků

Načítám