Hlavní obsah

O víkendu se budou dražit obrazy za 250 miliónů korun

Právo, šíd, kč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu ve velké výstavní síni pražského Mánesa proběhne aukce, na které se bude dražit 150 uměleckých předmětů s celkovou vyvolávací cenou skoro 150 miliónů korun. Předaukční výstava v Mánesu je otevřena do 26. listopadu do 16 hodin.

Foto: aukční katalog

Oskar Kokoschka: Žáby

Článek

S vyvolávací cenou 60 miliónů korun bude nabídnut olej Františka Kupky Série C I. (Protihodnoty). Pokud se dílo prodá jen za vyvolávací cenu, půjde o nejdražší dílo českého umění získané na aukci u nás. Kupka obrazem z roku 1935 zahájil Sérii C, která čítá dvanáct olejů. Dražit se bude ten nejdůležitější s číslem jedna.

Druhý vrchol aukce představuje prodej oleje Oskara Kokoschky Žáby z roku 1968 s vyvolávací cenou 26 miliónů korun. Dražit se budou také díla Josefa Šímy, Antonína Slavíčka, Jiřího Koláře, Stanislava Kolíbala či Milana Grygara ve vyvolávacích cenách od osmi tisíc až po šedesát miliónů korun.

Aukční den s vyvolávací cenou 100 miliónů 

V neděli odpoledne nabídne Aukční den na pražském Žofíně dražbu obrazů a soch klasiků českého moderního umění se souhrnnou vyvolávací cenou téměř 100 miliónů korun. U devatenácti obrazů dražba začíná na částce vyšší než milión korun.

Nejdražším obrazem je Ateliér Josefa Šímy za 13 miliónů. Většina nabízených děl patří představitelům českého kubismu a surrealismu, výjimečnou malbou je secesní Splynutí duší Maxe Švabinského. Součástí nedělní aukce je i dražba uměleckých děl ve prospěch Centra Paraple.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám