Hlavní obsah

RECENZE: Santa pelichá, ale pořád je docela úchyl

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nenáročná vánoční komedie Bad Santa (Santa je úchyl) se dočkala pokračování. Billy Bob Thornton je v hlavní roli zase cool a zase se filmem „profuckuje“ až ke starým dobrým rodinným hodnotám.

Upoutávka na film Santa je pořád úchylVideo: Bioscop CZ

 
Článek

Opět sledujeme alkoholika a zloděje Willieho (Billy Bob Thornton), jenž z nouze občas obleče santovský kostým, ale rozhodně nechce nikomu pomáhat a děti mu lezou na nervy. V druhém díle si ho najde jeho prolhaný trpasličí kumpán Markus (Tony Cox), kterého předčasně propustili z vězení, a vypráví o skvělé akci, která vynese dva milióny dolarů.

Willie opouští svého jediného kamaráda, tlustého retardovaného kluka Thurmana, a jede za prací do Chicaga, kde zjistí, že za vším stojí jeho pološílená a bezohledná matka (Kathy Batesová). Její plán zavání zvrhlostí, která by snad nenapadla ani povaleče Willieho - chce na Vánoce vykrást charitu. Tak začíná Bad Santa 2.

Hlavní postava Willieho je geniální, zvlášť v provedení Billyho Boba Thorntona, jehož znuděné obličeje, pohyby, unavený tón a vulgární výlevy zůstávají základem humoru. To ale neznamená, že je geniální celý film. Po slibném rozjezdu se najdou i hluchá místa, nepanuje tedy až tak třeskutá sranda.

Foto: Bioscop

Konkurenční Santa se mu nelíbil, tak dostal nakládačku.

Výstupy retardovaného Thurmana, který svou debilitou dohání zloděje k šílenství, ale zároveň ho dojímá, potěší, děj však mohl být nápaditější než klasická vylupovačka trezoru neschopnými rozhádanými burany. Půlka dialogů vyznívá spíš sprostě než legračně. Přesto humoru zbývá dost, takže „Bad Santa dvojka“ zafunguje jako vcelku příjemná vánoční oddechovka a alternativa, jež cynismem a sprosťárnami vyváží nálož cukrkandlových rolniček, princezen a přeslazeností, které se na diváka valí ze všech stran.

I když i ten zlý Santa nakonec svým podivným způsobem propaguje Vánoce a rodinné hodnoty, jen se k tomu musí přes první polovinu filmu „profuckovat“.

Celkové hodnocení: 65 %

Reklama

Výběr článků

Načítám