Hlavní obsah

Účastníci StarDance si už podruhé zatančí s vozíčkáři

Praha

Letos už podruhé spojila prestižní taneční soutěž StarDance své síly s klienty Centra Paraple. Pět párů si připravilo taneční vystoupení ve spojení s vozíčkáři. „To, co já jsem zatím viděl v tréninkových místnostech, stojí za vidění, je to úžasné,“ řekl pro Novinky manažer vývoje StarDance Jan Potměšil.

StarDance pro ParapleVideo: Novinky

 
Článek

„Minulý rok to bylo malinko nervózní, protože se jednalo o tzv. adopci formátu, to znamená, kdy charitativní projekt spojíme s úspěšným pořadem, což je v našem případě StarDance. Vybralo se několik miliónů korun, za což děkujeme divákům. Doufám, že i letos budou posílat dárcovské sms,“ přeje si Potměšil s tím, že páry jsou tentokrát zkušenější a budou tak k vidění fantastická čísla.

Dojemné příběhy

Klienti Centra Paraple jsou upoutáni na invalidní vozík většinou kvůli nešťastné náhodě. Jako například Romana Košťálová, která spadla na stavbě svého domku z prvního patra.

„Na chodbě nebylo hotové zábradlí. Jeden špatný krok vedle a bylo to. Stalo se mi to před deseti lety,“ vypráví Romana, která se svěřila s tím, že k tanci má hodně blízko, protože před pádem předcvičovala dvacet let aerobik.

„Já jsem se dostal na vozík tím, že jsem měl nehodu na motorce a od té doby se s tím tak nějak peru, nevzdám se. Docela se mi podařilo to i rozchodit. S berlemi něco zvládnu,“ chlubí se naopak mladík Jaroslav Zářecký, který ale před nehodou tančil maximálně na diskotékách.

Profesionální tanečníci si spolupráci s vozíčkáři nemohou vynachválit. „Musím říct, že Jára je super, že si i sedli s Ondrou, jsou podobné povahy, oba sportovci, oba trošku extremisti, takže my jsme tu choreografii dělali ve třech, že jsme zkoušeli, co Jára umí, zvládne. Trošku jsme ho samozřejmě hecovali, kluci se vzájemně hecovali a byla to hrozně fajn práce. Byl to úžasný týden,“ rozplývala se Eva Krejčířová, tanečnice ve dvojici s lyžařem Ondřejem Bankem.

„Bylo to zajímavé a úžasná zkušenost. Vážím si toho, že jsem mohla poznat Romču. Je to něco nového pro mě i Zdeňka,“ přiznala Veronika Lálová, tanečnice Zdeňka Piškuly.

Pořad StarDance Česká televize odvysílá v sobotu 19. listopadu večer ve 20 hodin.

Centrum Paraple je obecně prospěšná společnost, nestátní zdravotnické zařízení a poskytovatel sociálních služeb. Lidem po poškození míchy pomáhá zvládnout těžkou životní situaci, zlepšit fyzický i psychický stav a dosáhnout co největší samostatnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám