Hlavní obsah

Písničkář Petr Lüftner křtil album pivem. Kmotry byli Xindl X, Miškechová i sestra

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S půlročním zpožděním pokřtil své debutové album Až se příště narodím písničkář Petr Lüftner. Stalo se tak v pátek 18. listopadu v zaplněném klubu Doma v jeho domovském Ústí nad Labem. Pěveckými hosty vystoupení a kmotry byli Eliška Lüftnerová, Mirka Miškechová a Xindl X, jenž je producentem desky.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

Petr Lüftner zpíval na pátečním křtu i se svou sestrou Eliškou.

Článek

Spojení s písničkářem Xindlem X je ostatně pro Lüftnerovu hudební cestu klíčové. Velkou koncertní premiéru si odbyl 31. srpna 2013 na ústeckém festivalu Labské léto, kde ho sledovalo na osm tisíc diváků a také Xindl X.

„Viděl jsem ho hrát, ale byl jsem v zákulisí a vůbec jsem ho neslyšel,“ vzpomínal v pátek před koncertem Xindl X. „Náš technik mi řekl, ať si nějaké Petrovy nahrávky poslechnu na internetu, že jsou dobré. Když jsem to udělal, zaujala mě písnička Ty jsi to Ústí. Bavilo mě, že se v textu opírá do něčeho, co je mu trnem v oku. Neřešil povšechný politický problém, ale to, co ho pálilo. Nelenil jsem, našel si ho na Facebooku a napsal mu, že se mi takový přístup k problému líbí.“

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

Zpěváci z pátečního koncertu, zleva Xindl X, Mirka Miškechová, Petr Lüftner a Eliška Lüftnerová.

Lüftner mu odepsal, vzniklo tvůrčí přátelství a za pár měsíců byl hostem na turné Xindla X. Odtud byl jen kousek ke spolupráci na první desce Až se příště narodím, jež vyšla v dubnu.

„Od té doby se toho stala spousta. Začal jsem přemýšlet o klipech, skládal i vymýšlel, jak napsat písničky trochu jinak a zajímavě,“ řekl před křtem Lüftner.

Dodal, že kdyby neměl dobrou zpětnou vazbu od posluchačů, jeho tvorba by postrádala smysl. „Neplánoval jsem, jaký typ lidí oslovím. Někteří si ale mé písně hledají sami a ozývají se mi,“ vysvětlil. Večer představil i několik zbrusu nových skladeb, které nejspíš vytvářejí základ pro další desku.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

Xindl X, Mirka Miškechová a Petr Lüftner společně odzpívali a odehráli skladbu Cudzinka v tvojej zemi.

Kromě Xindla X si jako hosty a kmotry přizval také Mirku Miškechovou a svou sestru Elišku. „Mirka byla první, kdo mě pozval na svůj křest. Bylo to v Považské Bystrici, a už tam jsme se dohodli, že až budu mít křest já, pozvu ji na oplátku. Eliška na mé desce hostuje, řadu věcí jsme spolu vymysleli a vymýšlíme. Mými hosty jsou však i bubeník Emil Valach a Jirka Mašek, který album natáčel a bude nás vůbec poprvé zvučit,“ vysvětlil Lüftner.

Miškechová se během koncertu představila ve čtyřech písničkách, mezi nimiž nechyběl hit Cudzinka v tvojej zemi, který zpívala s Xindlem X za akordeonového doprovodu Lüftnera.

„Petr je kamarád. Je velmi talentovaný, v jeho písních se mi líbí zvuk harmoniky a takový ten těžký sound, který je podle mě pro kluka v jeho věku trochu netypický. Dělá hudbu, jakou má rád, a buď se lidem bude líbit, nebo ne,“ prozradila.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

Album Až se příště narodím bylo pořtěno pivem.

Eliška Lüftnerová měla v pátek dvojí radost. Kromě toho, že ji těšil křest bratrova alba, v ní stále byla spokojenost se ziskem dvou zlatých medailí na mistrovství České republiky v plavání, které proběhlo před týdnem. „Dlouhou dobu jsem měla plavání jako hobby. Letos jsem se ale rozhodla víc trénovat a uspět na mistrovství republiky. Přestože jsem měla zánět průdušek, tak se mi to povedlo. Pokud jde o zpěv, byl to zpočátku další koníček. Pak jsem se ale dostala do soutěže Česko-Slovensko má talent a začala ho brát vážně. Baví mě šanson, kterému se chci věnovat dál,“ prozradila.

Večerní koncert se odehrál v příjemné a veskrze přátelské atmosféře. Album Až se příště narodím bylo v jeho druhé polovině pokřtěno pivem. A nové Lüftnerovy písničky znějí velmi nadějně.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám