Hlavní obsah

RECENZE: Stingův rozmělněný návrat

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sting ohlásil rockovou desku. V jeho vnímání tedy asi rocková je, v obecném vnímání hudby je to spíše návrat do starých časů, jenž postupně povadá a chřadne. Nejvíce zřejmě potěší ty, kteří jsou přesvědčeni o tom, že Sting byl nejzajímavější jako součást britské kapely The Police.

Foto: Reuters

Sting na snímku z letošního listopadu.

Článek

Hned první písnička I Can’t Stop Thinking About You onu kapelu, jež žala úspěchy v letech 1977 až 1986, připomene. Je to živá a skočná skladba, má rockový základ a album dobře rozjíždí.

Následující 50,000, která byla podle Stinga inspirovaná letošní smrtí amerického hudebníka Prince, už nejvíce připomíná jeho nejlepší sólová léta a docela klidně by se hodila třeba na povedenou desku Brand New Day (1999).

Potom ale přichází pasáž neblahého klidu. Několik následujících písniček je totiž spíše průměrných, a kdyby deska nebyla celkově tak krátká, chtělo by se zpětně doporučit, že klidně mohly zůstat v šuplíku.

Foto: Universal Music

Obal nového alba Stinga.

Prapor dobré Stingovy tvorby je pozvednut až v syrovém rock’n’rollu Patrol Head, který je na kolekci šestý. Je energický, řízný, dynamický a jeho melodická linka je zapamatovatelná. Je také nejzářnějším příkladem Stingovy proklamace o návratu k rocku.

Nejlepší skladbou na počinu 57th & 9th je nicméně balada Inshallah. Byť je součástí pomalého konce alba, přece jenom na ploše čtyř písní až moc utahaného a poněkud jednotvárného, má silnou emoci. Vypráví o uprchlících ze Sýrie, kteří se toulají Evropou a hledají své nové místo.

V této skladbě je shluknuto všechno nejlepší ze Stingova vnímání hudby a její tvorby: aktuální text se silným příběhem a atmosférou, nádech world music jako pomocný stavební kámen, poměrně střídmý instrumentální doprovod, leč naprosto funkční, a samozřejmě procítěný Stingův přednes.

Album 57th & 9th neznamená žádný velký návrat. Sting na něm nabízí trochu rozmělněnou sérii písniček, jejichž malým konceptem je to, že jsou na jedné desce. A také písniček, z nichž výrazné a nápadité jsou tři, možná čtyři.

Sting: 57th & 9th
Universal Music, 37:07

Celkové hodnocení: 60 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám