Hlavní obsah

Levný párek, pivo a odvar z Michala Davida

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Film České televize Země revivalů se podíval na fenomén českých revivalových skupin, které se pohybují od profesionální úrovně až po totální bizár plný hudlařů napodobujících na vesnické zábavě skupiny, které nejsou moc dobré ani v originále.

Foto: Česká televize

Jan Bartoš (vpravo) napodobuje Michala Davida.

Článek

Česko má prý ze všech zemí nejvíc revivalů na počet obyvatel. A proč na rozdíl od zahraničí máme revivaly skupin, které existují a normálně vystupují? Samozřejmě jde o peníze. I na to se podívejte na ČT art v neděli 13. listopadu ve 20.20 hod.

„Programy různých zábav či plesů jsou plné revivalů skupin a interpretů jako Kabát, Michal David, ale překvapivě i Nightwork nebo PSH. Je totiž snazší pozvat revival Kabátu, než platit skutečné hudební hvězdy. Nižší vstupné naláká více návštěvníků, a ‚zábava‘ přitom zůstává stejná...“ řekla  kreativní producentka Kateřina Ondřejková.

Revivaly bohužel przní i hudbu mnohem významnějších skupin než Kabát. Objevují se ale také dobře zvládnuté kopie - některé revivaly Beatles či Queen mají překvapivou úroveň. Snímek Šimona Šafránka se zabývá konkrétně pěti revivaly - Kabát, Michal David, Pop Stars - šest revivalů v jednom, Rolling Stones Revival Prague a Velvet Underground Band Praha.

”Má to mnoho odstínů, u někoho jde o fanouškovství, u jiného o víru, někdo jiný zas jenom vydělává. Spektrum motivací k založení revivalu je bezpochyby široké, ale pro nás bylo důležité sledovat lidský element,“ řekl Šafránek.

„Ukázalo se, že v případě obou našich hlavních hrdinů je to podobné: jak pro Pavla Seidla alias Pepu Vojtka, tak Honzu Bartoše, který zase zpívá písničky Michala Davida, byla muzika způsobem, jak se vyhrabat z  nepříjemné životní situace.“

Reklama

Výběr článků

Načítám