Hlavní obsah

Hana Hegerová slaví jubileum vydáním kolekce Cesta

Právo, jaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hana Hegerová ve čtvrtek slaví pětaosmdesátiny. Při té příležitosti vyšel komplet deseti alb nazvaný Cesta/Písně z let 1966–2016. Připomíná výraznou kariéru zpěvačky, o které se tvrdí, že změnila populární hudbu v umění.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zpěvačka Hana Hegerová vydává nové album.

Článek

K nahrávkám z pěti dekád jsou přidána i dvě další cédéčka. Dokumentem o podobě zahraničních koncertních vystoupení Hegerové je premiérově zpřístupněný záznam koncertu z roku 1994 v Renitenztheateru ve Stuttgartu. Druhým bonusovým diskem je kompilace sestavená především ze singlových nahrávek z let 1960 až 1969. Vedle klasických semaforských písní jsou na ní i pozapomenuté či raritní nahrávky.

„V době, kdy jsme s Jiřím Šlitrem přijímali Hanu Hegerovou do Semaforu, jsme šansony nepsali. Byli jsme swingová generace a Šlitr byl odchovanec dixielandu. Navíc byli v módě rock and roll, Elvis Presley, Bill Haley. Když ale přišla Hana Hegerová a viděli jsme její talent, bylo jasné, že pro ni musíme psát. Vznikly šansony Blázen a dítě, Barová lavice, Zlá neděle. Pochopili jsme, že máme v souboru velikou profesionálku. A kdybych jí mohl něco popřát k narozeninám, tak aby byla zdravá jako já,“ řekl k vydání kolekce i životnímu jubileu Jiří Suchý.

První dáma českého šansonu Hana Hegerová, vlastním jménem Carmen Farkašová-Čelková, se narodila 20. října 1931 v Bratislavě. Po absolvování tamní konzervatoře nastoupila do divadla v Žilině. V roce 1954 hrála ve filmu Frona, později ve snímcích Konkurs, Naděje a ve slavných hudebních filmech Kdyby tisíc klarinetů či Dobře placená procházka.

V roce 1958 uspěla v konkurzu do pražského Rokoka a v letech 1961–1966 byla členkou divadla Semafor. Na tuto dobu dnes vzpomíná nejraději, stejně jako na své vystoupení v pařížské Olympii a na světové výstavě v Montrealu.

V Supraphonu začala nahrávat v roce 1964. Vydala patnáct řadových a výběrových alb. V průběhu 47 let získala pět zlatých a čtyři platinové desky Supraphonu. V roce 1974 jí Francouzská akademie udělila titul Chevalier de l’Ordre pour le Mérite de l’Education Artistique. V letech 1977 až 1981 ji postihly zákazy, když v zahraničí nesměla vystupovat vůbec.

Akademie populární hudby ji v roce 2000 zapsala do Síně slávy. V roce 2002 dostala od prezidenta Havla medaili Za zásluhy. Pěveckou kariéru definitivně opustila v srpnu 2011.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám