Hlavní obsah

Narozeniny Václava Havla oslavily elektrické kytary

Právo, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu vyvrcholily oslavy nedožitých 80. narozenin exprezidenta Václava Havla akcí nazvanou Havel 80 v Lucerně. Pražský palác prakticky ve všech významných interiérech hostil nějaký kulturní program.

Foto: Jan Šída, Právo

Laura a její tygři publikum rozpohybovala.

Článek

Celý večer zahájila už v pět odpoledne v Galerii Lucerna vernisáž výstavy fotografií Hele Havel! Expozici tvoří snímky amatérů, kteří náhodně Václava Havla vyfotili při návštěvě svého města nebo při nějaké oficiální akci někde z davu. Zároveň byla pokřtěna i nová stejnojmenná publikace.

Hudební dění probíhalo především ve Velkém sále, dále v Lucerna Music Baru, Kině Lucerna a filmové projekce ( filmy Odcházení, Olga nebo Život podle Václava Havla) v Kavárně Lucerna či Malém sále kina Lucerna.

Foto: Jan Šída, Právo

Michael Žantovský vystoupil s absurdním projevem.

Hlavní program odstartoval pochod bubeníků a perkusionistů, kteří mašírovali pasáží a sestupovali po schodech do Velkého sálu. Lidé se za nimi táhli v davech jako hlodavci za krysařem.

Celá hřmotní overtura vygradovala na ploše před pódiem a připravila půdu pro další dění. Moderátor Zdeněk Suchý představil své kolegy, herečku Zuzanu Stivínovou a režiséra Bohdana Bláhovce, kteří se zhostili stejné funkce na pobočných scénách.

Na začátku byly Kecy

Hudební produkci ve Velkém sále zahájil kytarista a zpěvák Vladimír Merta společně s klávesistou Ondřejem Fenclem a houslistou Janem Hrubým skladbou Kecy.

Dvacetiminutový set vyplnil skladbami oscilujícími mezi folkem, folklorem i rockem. Následující Laura a její tygři rozhýbala lidi živelnou hudbou a vokalistka Lucie Bakešová výrazným pódiovým projevem. Stihla nejen skvěle zpívat, ale také smyslně tančit. Někdy s takovou vervou, že jí byly černé minišaty skoro malé. Kapela měla navíc malý handicap ve zraněném kytaristovi, který si při nástupu na scénu poranil nohu a tak koncert odehrál vsedě.

Foto: Jan Šída, Právo

Skupina Ille vystoupila v Lucerna Music Baru.

Michal Ambrož s Hudbou Praha měl pohyblivé zpěvačky dokonce hned dvě, ale nikoho nenechal na pochybách, že frontmanem je on. Velmi dobrý výkon podali  The Prostitutes, kteří zastupovali modernější kytarový rock anglické provenience. Svižná, ale zároveň i dekadentně potemnělá hudba, kterou táhl za sebou vemlouvavý vokál zpěváka Adriana Bella, byla publikem přijata velmi příznivě.

Babička i mladá holka vedle sebe

Ani The Plastic People Of The Universe, kteří v popůlnočním čase program hlavního sálu končili, si nemohli na odezvu stěžovat. I když v jejich řadách hráli už jen dva původní členové, klávesista Josef Janíček a saxofonista Vratislav Brabenec. Písně Samson či Kanárek si s kapelou zazpívali i lidé v publiku. A to stáli v první řadě vedle sebe stará babička i dvacetiletá holka.

Mezi jednotlivými interprety přicházelo na scénu pogratulovat několik osobností veřejného života. Michael Žantovský, ředitel Knihovny Václava Havla svůj příspěvek pojal jako one man show s projevem plným absurdních frází, Alexandr Vondra poděkoval exprezidentovi, že u toho všeho mohl díky němu být a bratr Václava Havla Ivan se svou ženou Dagmar na něj prostě jen tak zavzpomínali.

Klubovou scénu v Lucerna Music Baru dobře reprezentovali například Ille. I když se museli obejít bez bubeníka, zvládli vše s grácií. Především vokalistka klávesistka a zpěvačka Olga Königová působila hodně výrazně. Houpací koně byli pošmourní, hřmotní i jemně ironičtí, zatímco Honza Ponocný svým projektem Circus Ponorka dokázal sám pobavit lidi už hodně po půlnoci.

I když na jedné z vedlejších scén hráli folkaři, lze říci, že Václavu Havlovi pogratulovali především elektrické kytary. A bývalý prezident, jak známo, měl rockovou hudbu rád.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám