Hlavní obsah

Ředitelka soutěže Czech Press Photo Veronika Souralová: Nechceme být jen lokální záležitostí

Právo, Jan Šída

Czech Photo Centre, které se slavnostně otevře již 13. října v pražských Nových Butovicích, by se mělo stát jedním z nejvýznamnějších center moderní fotografické tvorby. Bude fungovat jako galerie, výukový a společenský prostor nejen pro profesionální a amatérské tvůrce, ale chce přitáhnout i širokou veřejnost. Taková je idea fotografky a spisovatelky Veroniky Souralové, nové ředitelky soutěže Czech Press Photo. Deník Právo se stal mediálním partnerem obou projektů.

Foto: Jan Šída, Právo

Veronika Souralová se plně věnuje dvěma projektům, soutěži a budování centra.

Článek

Když vám bývalá ředitelka Czech Press Photo Daniela Mrázková nabídla funkci, jak dlouho jste váhala?

Hledala nástupkyni a já s ní dlouho pracovala. V podstatě si mě vychovávala. Minulý rok v říjnu mi ředitelskou funkci předala, takže jsem na to byla připravená a tušila, do čeho jdu.

Foto: Jan Šída, Právo

Veronika Souralová se stala novou ředitelkou soutěže Czech Press Photo.

Měla jste už v hlavě plán, jak soutěž nově povedete?

Ano, nechtěla jsem, aby pouze jednoho ředitele nahradil druhý. Mé přání bylo, aby si lidé řekli, že se s Czech Press Photo něco stalo. Došlo tedy k určitým změnám v organizaci soutěže.

Kromě toho otevřeme i nové Czech Photo Centre, které by se mělo stát domovem všech milovníků fotografie. Rádi bychom, aby si lidé ten prostor oblíbili, je totiž dostupný a je to i příjemné místo.

To byl hlavní impuls pro vznik centra?

Ne, původním cílem bylo vytvořit archív Czech Press Photo, protože za dvacet let trvání vznikly tisíce snímků a ty byly uskladněny nevhodným způsobem. My jsme vytvořili odpovídající prostor a teprve potom se k tomu přidávaly další věci. Chceme například dělat vzpomínkové expozice The Best of Czech Press Photo a představovat je v českých a moravských městech.

Jakými dalšími změnami Czech Press Photo prošlo?

Především máme jiné logo i celé vizuální pojetí. Změnil se svět, změnila se fotografie, nastoupily nové techniky. Proměnila se i práce samotných fotografů, redakce nevysílají své kmenové fotografy už tolik na akce a berou snímky z agentur. A nově se stal jedním z našich hlavních mediálních partnerů deník Právo.

Letos poprvé přihlašují autoři své práce elektronicky a 17. října budou vyhlášeny pouze nominace. V porotě je osm odborníků a rozhoduje většina. K vyhlášení vítězů dojde 21. listopadu v Brožíkově síni na pražské Staroměstské radnici.

Změní se soutěž ideově?

Razíme heslo, že žurnalistická fotografie se netýká jen dramatických událostí. Vždyť svět je i zábavný a krásný. V tomhle duchu jsme připravovali už loňskou výstavu. Lidé jsou přesyceni hrůzami a chtějí vidět i něco pozitivního. Chceme dát šanci také mladým tvůrcům, které třeba ani nenapadlo přihlásit se do oficiální soutěže. Naším cílem je vytvořit celoroční přehlídku fotografie, k čemuž nám nové a moderní centrum hodně pomáhá.

Foto: Jan Šída, Právo

Czech Photo Centrum chce prezentovat práce amatérských i profesionálních fotografů.

Před budovou centra je socha Davida Černého. Co symbolizuje?

I když si někdo myslí, že Butovice jsou nezajímavá periferie, naším cílem bylo umístit tam nějakou plastiku, která by přitáhla pozornost. Davida jsme oslovili, protože se nám vždy líbila jeho socha Franze Kafky. Jedná se o skulpturu na míru, kde je na stativu změť fotoaparátů různých značek, takže to evokuje vývoj fototechniky. Pak jsou ve velkých očích kamery, které budou kolemjdoucí snímat a následně obraz promítat na čtyřech obrazovkách. Socha bude odhalena 13. října za účasti Davida Černého.

Jakou výstavou otevřete nové centrum?

První expozici Seven Photo Agency otevřeme 14. října. Jde o představení tvorby autorů z legendární fotoagentury z New Yorku. Zakládajícím členem byl mimo jiné náš fotograf Antonín Kratochvíl, který bude na zahájení přítomen.

Přijedou i Ron Haviv a Ed Kashi, kteří usednou do poroty Czech Press Photo. Práce vystaví ale všech osmnáct členů agentury.

Jste také fotografka. Máte vůbec čas na vlastní tvorbu?

Dělím svůj život před a po Czech Press Photo a věnuji se jak soutěži, tak novému fotografickému centru ze všech sil. Všechno, co jsem dělala předtím, jsem zahodila a zabývám se pouze těmito projekty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám