Hlavní obsah

RECENZE: Marta Kubišová si udělala radost

Novinky, Stanislav Dvořák

Soul je deska coververzí známých starých písní, které Marta Kubišová vždy měla ráda. Na závěr kariéry si chtěla udělat malou radost, a tak si ji na desce, ohlašované jako poslední, udělala.

Foto: Supraphon

Marta Kubišová: Soul

Článek

Pojem Soul zde odkazuje k žánru klasického soulu, který se provozoval v Americe v šedesátých a sedmdesátých letech a dnes po vlnách diska a jiných tanečních žánrů zažívá velký návrat po celém světě. Zpívali ho tehdy především černí Američané, ale deska Soul pochopitelně nezní moc černošsky, je to nápadně poklidný „bílý“ pražský soul Marty Kubišové. Podává ho citlivě, velice sentimentálně a bez jakýchkoli experimentů.

Balady proslavené osobnostmi jako Aretha Franklinová, Curtis Mayfield, Isaac Hayes, Dionne Warwicková nebo Simply Red dostaly české texty a vstupují tak do úplně jiného kontextu. Verše by se v rámci dnešního popu asi vešly do mírného nadprůměru, ovšem na deskách Richarda Müllera nebo dua Hapka–Horáček najdeme přece jen o něco propracovanější, myšlenkově nahuštěnější texty.

K časem prověřenému materiálu se stále působivý hrubý alt Kubišové většinou hodí – až na pár místeček. Třeba část kouzla ve skladbě You Make Me Feel Brand New zmizela, protože tam je potřeba zpívat opravdu vysoko a Simply Red to vždy dodržovali.

Instrumentální stránce nelze nic moc vytknout. Kapelník a producent Petr Malásek udělal s kolegy Josefem Štěpánkem, Martinem Lehkým či Pavlem „Badym“ Zbořilem to, co bylo potřeba, a nechali vyniknout zpěvačku. Výsledkem je vkusné album, s nímž bude konzervativní posluchač zřejmě spokojen.

Celkové hodnocení: 70 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám