Hlavní obsah

Výstava poukazuje na plýtvání jídlem posvěcené úřady

Výstava, která chce přispět k osvětě a zabránění plýtvání jídlem, začala ve venkovní Galerii Artwall pod Letenskými sady. Jmenuje se Vynikající a představuje velkoformátové fotografie německého umělce Uliho Westphala.

Foto: Ulki Westphal

Z výstavy Uliho Westphala

Článek

Autor už deset let fotografuje ovoce a zeleninu vyřazené z prodeje v obchodech kvůli tomu, že nesplňují estetické normy. Podle pořadatelů výstavy a iniciativy Zachraň jídlo jde o velmi nebezpečný trend vedoucí k obrovskému plýtvání jídlem. Motto výstavy proto zní Jezte křivě!

Podle autora fotografií lidé využívají jen nepatrné spektrum odrůd a jedí pouhý zlomek sklizně – její velkou část vyhodí, často z čistě estetických důvodů, které si diktuje trh. „Tím mrháme nejen energií, ale i pracovní silou a prostředky vynaloženými na vypěstování těchto plodin. A protože je trh s potravinami globální, důsledky takového počínání dosahují daleko za hranice našeho bezprostředního okolí,” říká Westphal.

Nyní se podle něj vyhazuje třetina jídla, které se vyprodukuje. Výstava chce poukázat na tyto problémy a apelovat na spotřebitele, aby ti zase apelovali na prodejce ovoce a zeleniny. Uli Westphal je vizuální umělec z Berlína. Jeho díla se zabývají tím, jak lidé vnímají, zobrazují a přeměňují přírodní svět, jak jsou schopni podléhat ideologiím i ve své vlastní představě o přírodě. V posledních letech se zaměřoval na zobrazování a proměňování přírody ze strany potravinového průmyslu.

Křivé plody

Na výstavě se podílí také iniciativa Zachraň jídlo, která se snaží rozpoutat v Česku debatu o vyhazování jídla. Aktivisté chtějí lidi nejen vzdělávat a informovat o tom, jak moc se vypěstovaného ovoce a zeleniny zbytečně vyhodí, snaží se také navazovat spolupráci s velkými obchody, aby „křivé” plody zákazníkům nabízely – třeba se slevou.

Letos spustili kampaň Jsem připraven, která propaguje prodej a spotřebu takových plodů. Pořádají také třeba společné veřejné stolování za použití stovek kilogramů surovin, které by jinak přišly vniveč kvůli estetickým nárokům nebo blížícímu se doporučenému datu spotřeby.

Reklama

Výběr článků

Načítám