Hlavní obsah

Priessnitz vydávají album Beztíže

Právo, ČTK

Kapela Priessnitz nahrála po deseti letech nové album Beztíže, které bude zřejmě její poslední deskou. Členové kapely působí na různých místech v Čechách a v Německu a je pro ně náročné se scházet a tvořit nové věci. Řekl to zpěvák Jaromír Švejdík.

Foto: ČTK

Zpěvák Jaromír Švejdík (vpravo) a kytarista Petr Kružík (vlevo) ze skupiny Priessnitz představují nové album.

Článek

Album s 11 novými písněmi vyjde na začátku října a skupina k němu chystá předvánoční klubové turné. Bude mu předcházet koncert 8. října v Priessnitzových lázních v Jeseníku, odkud členové kapely pocházejí. První písničky na desku vznikly podle kytaristy Petra Kružíka, který je společně se Švejdíkem zakládajícím členem kapely, zhruba před šesti lety.

„Tehdy jsme se rozhodli, že ještě něco uděláme, a něco jsme nahráli. Od té doby to šlo strašně pomalu, teprve asi dva roky zpátky jsme na albu začali pracovat intenzivněji,“ řekl Švejdík, který pod uměleckým jménem Jaromír 99 kreslí komiksy. „Dřív jsme byli kapela, která vycházela z kytarovek, gotické hudby a punku, ale na této desce je víc vlivů,“ uvedl Švejdík. Společně s Kružíkem zmínili například český folklór, ale i americké blues. „Ale pořád to jsou Priessnitz se vším všudy,“ poznamenal.

Název alba Beztíže, které Priessnitz nahráli s producentem Dušanem Neuwerthem, může mít podle Švejdíka více interpretací.

„Pro mě je to návrat do dětství, když člověk na sobě ještě neměl tu tíži. Ale i to, že jsme album mohli dělat bez tíže, protože jsme věděli, že je to poslední deska,“ řekl. „Je nám přes padesát, a když si člověk představí, že bychom udělali další desku za deset let, tak už budeme skoro senioři,“ řekl Švejdík k dalšímu důvodu, proč Priessnitz prezentují album Beztíže jako poslední.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám