Hlavní obsah

Kvalitní víno patří k dobrému výtvarnému umění

Právo, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akce Wine & Art Prague 2016, která se koná 24. září, spojuje zajímavým způsobem pití dobrého vína s výrazným estetickým a vizuálním zážitkem.

Foto: Jan Šída, Právo

Majitel galerie Vladimír Železný s obrazem Jana Zrzavého Kristus.

Článek

Své brány otevřou prestižní pražské galerie, návštěvníci po nich budou putovat, obdivovat jejich artefakty a popíjet lahodný nektar.

Partnery akce jsou Středočeský, Ústecký, Liberecký a Moravskoslezský kraj a informace, kam vyrazit ve výše uvedených krajích za zážitkovou turistikou, obdrží návštěvníci v příslušných Region Pointech, v Českém centru či Galerii Středočeského kraje.

K nejzajímavějším místům, která lze navštívit, patří Galerie Zlatá husa v Dlouhé ulici v Praze. Výstava nazvaná Biblické motivy trvá až do 10. října a je přístupná veřejnosti buď každé pondělí, nebo po telefonické dohodě.

Foto: katalog výstavy

Eduard Ovčáček: Adam a Eva v ráji.

Expozice představuje dvacet osm obrazů a prostorových exponátů Jana Zrzavého, Františka Tichého, Jana Baucha, Theodora Pištěka, Jana Koblasy či Eugena von Kahlera (jako přítel Vasilije Kandinského vystavoval s uměleckou skupinou Blaue Reiter).

Jeho obraz s biblickým oplakáváním syna je považován za nejcennější dílo výstavy. „Díla mají především výtvarnou a duchovní hodnotu. Peníze jsou pouhý zprostředkovaný můstek mezi vlastníkem a kupujícím. Tento systém vymysleli uměle obchodníci, proto mluvit o finanční hodnotě uměleckých děl je naprosto nesmyslné,“ uvedl majitel galerie Vladimír Železný.

Galerie razí originální zásadu, že návštěvník nesmí vstoupit do interiéru bez sklenky vína a díky tomu vytváří v nitru člověka dvojnásobnou slast.

U příležitosti této akce nabízejí organizátoři například Sauvignon Blanc 2015, Ryzlink rýnský 2015, Cabernet Sauvignon 2011 či Rosé Merlot 2015.

Foto: katalog výstavy

Jiří Kars: Nalezení Mojžíše.

Galerie půjčuje díla na výstavy po celé České republice nebo také do zahraničí. A to jak do soukromých, tak i do státních institucí.

Spolupracuje s pražskou Národní galerií, v současné době je tam k vidění například dlouhodobá zápůjčka obrazu Josefa Čapka. Na nedávno otevřenou expozici Henriho Rousseaua v Paláci Kinských v Praze byl zapůjčen obraz Toyen.

Reklama

Výběr článků

Načítám