Hlavní obsah

Festival 4+4 dny v pohybu obsadí Radniční domy

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní festival současného umění 4+4 dny v pohybu tradičně vyhledává unikátní, a přitom opuštěné a chátrající pražské architektonické skvosty. Od 30. září do 8. října obsadí 21. festivalový ročník Radniční domy u Staroměstského náměstí.

Foto: archiv festivalu 4+4 dny v pohybu

Newyorský umělec Andrew Schneider ve své one man show YOUARENOWHERE.

Článek

V minulosti to byl třeba Desfourský palác na pražské Florenci, bývalé Federální shromáždění u Muzea či kanalizační čistička v Bubenči, na něž festival upozornil. Tentokrát to bude blok tří propojených historických domů v centru Prahy, které již devět let bez užitku chátrají.

Festivalový program je oživí rozsáhlou výstavou více než čtyřiceti umělců. Kurátorkou výstavy je kunsthistorička Pavlína Morganová. „Výběr záměrně zahrnuje i generaci střední a starší. Napříč médii jako jsou obraz, socha, kresba, grafika, fotografie, video a instalace, tak podá plastický obraz českého výtvarného světa,” vysvětluje kurátorka zastřešujícího projektu Místo činu Denisa Václavová.

Foto: archiv festivalu 4+4 dny v pohybu

Kanadská performerka Dana Michel přiveze do Prahy inscenaci Yellow Towel.

V Divadle Archa a Divadle Ponec představí festival osm zahraničních souborů, jejichž produkce bude v Praze k vidění poprvé. Izraelský tanečník a choreograf Arkadi Zaides ve svém tanečně-multimediálním projektu přiblíží násilí na palestinských územích natočené přímými aktéry. Slovenskou scénu zastoupí Divadlo SkRAT s inscenací Extrakty a náhrady, italský umělec Alessandro Sciarroni se svou žonglovací meditací Intitled přiblíží novému cirkusu, dalšími hosty budou nizozemští, vlámští a kanadští umělci. Očekávaným vrcholem má být one man show newyorského umělce Andrewa Schneidera YOUARENOWHERE.

Pět českých site specific premiér vytvořených speciálně pro prostor Radničních domů nabídnou domácí soubory. Bude mezi nimi hudebně-performativní instalace Mocný až moc seskupení Kolonie, autorský voiceband Ivany Uhlířové a divadelní společnosti Masopust či taneční sólo Švihla Terezy Hradilkové. Alternativní soubor Wariot Ideal připravil premiéru představení 28 dní a dvojice Žan Loose a Stanislav Majer se spolu s diváky zamyslí nad tím, co znamená dnešní muž a mužství.

Velká část představení je určena dětem, speciálně věkové skupině teenagerů, pro něž není v Praze odpovídající programová nabídka. Ať už to bude představení holandského souboru TAMTAM - objektentheater nazvané Zrezivělé hřebíky a další hrdinové, anebo vlámská vizuální instalace To Break: The Window of Opportunity. Aktivní umělecké vyžití nabízí účastníkům dílna s názvem Máš umělecký střevo anebo workshop Praha jako puzzle.

Tématu naší schopnosti přizpůsobit se změnám bude věnováno třetí pokračování Fóra budoucnost s řadou zajímavých osobností. A samozřejmě dojde i na diskusi o využití Radničních domů. Kompletní program najdou zájemci na www.ctyridny.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám