Hlavní obsah

Mladí Češi pozvali odsunuté Němce na koncert a výstavu

Několik desítek pamětníků poválečného odsunu pozvali do Prahy mladí lidé z Česka. Ve spolupráci s organizací Antikomplex a Ackermannovy obce pořádají projekt Smíření 2016, který nabídne české veřejnosti výstavu, koncert či společné debaty, informovala Hana Špirková. Akce ukáže třeba vztahy rodin, které žijí v domech po vyhnaných a s původními obyvateli se stýkají.

Foto: antikomplex.cz

Projekt Smíření 2016 podporuje i hudebnice Eliška Cílková.

Článek

K tématu Špirkovou váže rodinná historie - poválečný odsun se dotkl jejích předků na Lounsku. „Mrzí mě, že já, ač jsem vlastně potomek sudetských Němců, ani neumím německy,” řekla. „S pamětníky vysídlení jsem se setkala před šesti lety během studijního pobytu v Drážďanech. Hodně mi jejich vzpomínky ležely v hlavě a dodnes s nimi udržuji přátelské kontakty,” uvedla další z iniciátorek projektu Vlaďka Vojtíšková.

Organizátoři nyní na projekt vybírají peníze na crowdfundingovém portále Hithit. Projekt je podle nich unikátní díky tomu, že do Prahy přizve samotné pamětníky vysídlení a uhradí jim náklady - půjde tedy o viditelné gesto smíření. Českému publiku tak nabídne možnost se s těmito pamětníky fyzicky setkat, což může vzhledem k jejich vysokému věku být jednou z posledních takových příležitostí.

Výstava i debaty

Projekt Smíření 2016 se skládá ze tří částí. V kostele sv. Antonína v Praze 7 se 5. listopadu večer za účasti vysídlenců či jejich potomků uskuteční koncert s autorskou skladbou mladé skladatelky Elišky Cílkové. Sdružení Antikomplex připravuje pro Národní technickou knihovnu výstavu, jež má poté putovat po českých městech. Výstava ukazuje osudy a pohledy 14 rodin - sedmi, které byly po válce vysídleny ze svých domovů, a jiných sedmi, které nyní v domech žijí a s vysídlenými se stýkají. Sdružení Antikomplex se věnuje kritické reflexi minulosti, především nedávné. Ve středu 2. listopadu se večer v biu Oko uskuteční debata za účasti historiků a dalších lidí, kteří se tématu odsunu věnují.

Po porážce nacistického Německa v roce 1945 musely země střední a východní Evropy opustit milióny Němců. Jen z tehdejšího Československa odešlo během divokého vyhánění i pozdějšího organizovaného odsunu kolem tří miliónů Němců. Během vysídlování bylo na mnohých nevinných spácháno násilí, které nebylo nikdy potrestáno.

Na projekt přispívá Česko-německý fond budoucnost, Nadace Hannse Seidela, Praha 7 a bavorské ministerstvo práce, sociálních věcí, rodiny a integrace. Záštitu mu dal český ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) a starosta Prahy 7 Jan Čižinský. Herman letos na jaře vystoupil na sudetoněmeckém sjezdu. V Norimberku vyjádřil lítost nad nacistickými zločiny i odsunem sudetských Němců.

Reklama

Výběr článků

Načítám