Hlavní obsah

Slovenský Othello na Pražském hradu

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen dvě představení jedné z nejslavnější světových tragédií Othello nabídnou 30. a 31. srpna Letní shakespearovské slavnosti na jevišti Nejvyššího purkrabství na Pražském hradu.

Foto: Foto archiv LSS

Jozef Vajda a Veronika Kubařová jsou protagonisty Vajdičkova Othella.

Článek

Slovensko-českou inscenaci nastudoval režisér Michal Vajdička. V titulní roli žárlivého Maura se divákům představí slovenský herec Jozef Vajda, Desdemonu ztvární herečka Dejvického divadla Veronika Kubařová.

„Neklademe důraz na rasové rozdíly, ale na propastný věkový rozdíl mezi Othellem a Desdemonou, v podstatě rozdíl dvou generací. Toto téma v naší společnosti velice rezonuje, protože dnešní stárnoucí muži se pro mladé ženy stávají zajímaví svým postavením i finančním zázemím. Tělo chřadne, ale srdce muže nestárne - vždy bude toužit po kráse a mládí. To už je mužský úděl. A Shakespeare je v tom zcela nadčasový,“ řekl Právu představitel Othella Jozef Vajda.

V inscenaci uváděné v překladu Ľubomíra Feldeka a Martina Hilského a s hudbou Róberta Mankoveckého dále hrají Ľuboš Kostelný, Daniel Žulčák, Rebeka Poláková a Daniel Fischer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám