Hlavní obsah

RECENZE: Cizincem ve svém městě

Právo, Lucie Zelinková

Začalo to před třemi roky blogem o zákoutích staré Prahy, pokračovalo komentovanými prohlídkami a nyní vydal bloger Petr Ryska svou práci knižně.

Foto: nakladatelství Grada

Obal knižní novinky Petra Ryska.

Článek

Praha Neznámá je kvalitně a s citem pro fotografii zpracovaným průvodcem, který dává čtenáři možnost poznat nejen historii kouzelných a nepříliš známých míst v Praze, ale nabízí i na samotné město nový pohled.

S podtitulem Procházky po netradičních místech a zákoutích Ryska provádí čtenáře částmi Prahy i historií. Začíná vyprávěním o minulosti a zašlé slávě Barrandovských teras a přes zasmušilé Slatiny to bere až na nejstarší hřbitov v Hostivaři. Autorovo vyprávění je přesvědčivé a půvabné.

Jde o skutečné vyprávění, nikoli popis okolí, následuje snahu zpřítomnit čtenáře na daném místě. Z vět je cítit Ryskovo zanícení a láska k městu. Tu doplňuje hojný počet fotografií i mapky pro ty, kteří si vyjdou do terénu.

O vztahu k Praze Ryska prohlásil, s odkazem na citát Karla Čapka, že většina obyvatel Královských Vinohrad prozkoumá spíše Alžír než sousední pražskou část. Proto je jeho průvodce určen i stálým obyvatelům Prahy. Právě je chce inspirovat k tomu, aby se více dívali kolem sebe, přestože možná žijí v panelových domech zohyzděné části, aby otevřeli oči a prožili město takové, jaké je.

Ryska hledá rovnováhu mezi moderním a historickým městem, moderní architekturou a starou Prahou i dynamickým městem a přírodou. Jeho průvodce je komplexní a inspirativní.

Petr Ryska: Praha Neznámá
Grada, 232 stran, 399 Kč

Celkové hodnocení: 90 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám