Hlavní obsah

Krepsko uvede poprvé v Čechách představení o Lewisu Carrollovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Představení souboru Krepsko Edgar´s Echo o autorovi Alenky v říši divů Lewisu Carrollovi se v rámci festivalu Letní Letná dočká ve čtvrtek své české premiéry.

Foto: Letní Letná

Záběr z inscenace Krepska Edgar´s Echo

Článek

Inscenace, která vznikla v roce 2013 v Helsinkách, si bere Carrollova díla a jeho život jen jako inspiraci pro vlastní tvorbu. Podobně jako další díla souboru se obešlo beze slov, pracuje s pohybem a obrazem i s prvky loutkového divadla.

„V představeních Krepska se nemluví a nepoužívají se slova. Když už se nějaká slova nebo řeč přece jen objeví, není nutné jim rozumět. Snažíme se vše sdělovat prostřednictvím silného vizuálního zážitku. To nemusí znamenat velkolepou výpravu, stačí i jasná a zajímavá situace. Od diváků očekáváme jistou soukromou aktivitu – hledat indicie, všímat si detailů anebo se prostě jenom dívat a vnímat atmosféru. Vždy se snažíme ukázat něco, co bychom sami jako diváci v divadle rádi viděli,“ řekl člen souboru Jiří Zeman.

Inscenaci výrazně ovlivnilo, že v souboru působí lidí devíti národností.

Na festivalu Letní Letná se soubor objevil už v minulých letech, kdy tam uvedl představení Nejmenší žena na světě, Mad Cup of Tea, Alma a Dronte.

Skupina Krepsko vznikla v Praze v roce 2001, založili ji Linne Happonen a Petr Lorenc. Společně s dalšími hudebníky a performery začali improvizovat, později vytvářeli i pevné inscenace. Za patnáct let vzniklo přes dvacet inscenací.

Reklama

Výběr článků

Načítám