Hlavní obsah

V Hradci se baví 23 tisíc hiphoperů, americký raper MethodMan ale nepřijede

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na královéhradeckém letišti v areálu zdejšího Festivalparku vrcholí 15. ročník Hip Hop Kempu. V průběhu tří dnů vystoupí na festivalu na 500 hudebníků, kteří vystupují souběžně na několika stageích, a zhruba 200 tanečníků. Do Hradce přijelo asi 23 tisíc příznivců tohoto hudebního i životního stylu.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Slovenská hiphopová skupina H16, která na scéně působí od roku 2003.

Článek

„Minulý rok jsme měli necelých 25 tisíc návštěvníků. Letos se nám to asi trumfnout nepodaří, ale s návštěvností jsme naprosto spokojení,“ řekl Radek Maliník, majitel pořádající Festivalpark Production.

Na Hip hop kemp se tradičně sjíždějí fanoušci z celé Evropy. Zní tu čeština, slovenština, polština, díky Němcům, Rakušanům i Švýcarům také němčina. Přijíždějí ale lidé i z Itálie, Anglie, Holandska, Francie, Skandinávie, Litva, Rusko, Bulharsko i několik desítek fanoušků ze zámoří.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Američan Asher Roth strhl publikum svou energií.

„Je tu spousta skvělých kapel a atmosféra světového festivalu, která se musí zažít,“ shodují se, proč se do Hradce mnozí opakovaně vracejí. I proto televizní společnost CNN zařadila hradecký Hip hop kemp mezi 50 nejlepších festivalů planety.

„Dnes už víme, že bohužel nedorazí MethodMan, protože má roztočený film v LA a je zde smluvně vázán. My s ním sice také máme smlouvu, ale vymahatelnost práva v takových případech, navíc mezi ČR a USA je mizivá. Nahradili jsme ho ale EPMD, což je naprosto plnohodnotná náhrada,“ věří Maliník, že lidé změnu pochopí.

Poté, co se během čtvrtka a pátku představila řada české i světové hiphopové scény mohou se v sobotu fanoušci těšit například na tradiční účastníky kempu slovenský Kontrafakt či vystoupení mladičkého A.F.R.O. a Mr. Green (USA) v Defshop Backsppin hangáru.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Festivalovému areálu vévodí logo Hip Hop Kempu.

„Těžko říci, koho vyzvednout. Spoustou kapel si plníme svoje přání, ale v tomhle případě bych řekl, že jde více o celý festival. Takže máme radost z toho, že festivaly v Hradci vůbec děláme a můžeme dělat,“ nechtěl vyzdvihovat žádného z vystupujících Radek Maliník.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Součástí programu festivalu je tradičně souboj tanečníků.

Lidé se v areálu festivalu baví nejen poslechem hudby. Tradičně se chystá bitva dívek v čokoládě nebo turnaj ve streetballu.

„Chybět nebude ani populární Breaking Stage, která na festivalu pravidelně nabízí ukázky nejrůznějších forem pouličního tancování,“ dodala mluvčí akce Kateřina Dědková.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

V jednom z hangárů ve čtvrtek vystoupil James Cole.

Velké množství mladých hudebních příznivců znamená nejen nároky na organizaci akce, ale i zvýšené riziko krádeží či jiných bezpečnostních rizik. „Od čtvrtka zatím nedošlo k žádnému závažnému incidentu, jedná se o běžné záležitosti, například se řeší doprava,“ uvedla policejní mluvčí Hana Klečalová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám