Hlavní obsah

Skupina Poetika: Jméno nám dal Seneca mladší

Právo, Jaroslav Špulák

Letos v květnu o sobě písničkou Zkouším žít dala poprvé vědět poprapová skupina Poetika. Je z Vysočiny a tvoří ji Eduard „Packet“ Rovenský, Dan „Dan Aerah“ Hrdlička a Ondřej Brejška. „Poetika není žádný umělý projekt,“ tvrdí jednohlasně. „Jsme parta kamarádů, kteří tvoří hudbu a myslí to vážně.“

Foto: Universal Music – Jiří Štarha

Poetika, zleva Dan Hrdlička, Ondřej Brejška a Eduard Rovenský.

Článek

„V době, kdy vyšel první singl, jsme už pracovali na dalších skladbách tak, abychom byli do dvou tří měsíců schopni odehrát normální koncert. Momentálně máme do konce roku naplánovanou spoustu akcí a písničky přibývají,“ říká Rovenský.

„Před asi měsícem jsme vystupovali na jednom menším festivalu v jedné vesnici. Pod pódiem byly asi dva tisíce lidí, a když zazněly první tóny singlu Zkouším žít, diváci se chytli a začali s námi zpívat první refrén. To je pro nás jeden z důkazů, že písnička vstoupila do širšího povědomí,“ dodává.

Je to bezesporu tak. Třeba na YouTube už klip ke skladbě zhlédlo více než milión fanoušků.

„S Edou jsme spolupracovali už delší čas. Ondřeje jsme jako zpěváka oslovili proto, že jsme potřebovali někoho kvalitního, kdo zazpívá to, co potřebujeme, a bude to upřímné. Je perfekcionista a ví, co chce. Současně má jiný hudební vkus. Zatímco Eda poslouchá rap a já různé indie záležitosti, Ondra má rád Eda Sheerana, alternativní rock a jiné živější žánry. Do naší tvorby dáváme každý kus sebe a výsledkem je sound Poetiky,“ zpřehledňuje loňské začátky Dan Hrdlička.

„Ve Velkém Meziříčí, mém rodném městě, mám kapelu, se kterou hrajeme alternativní rock,“ doplňuje Brejška. „Založil jsem tam také muzikálové a činoherní divadlo, přičemž obě fungují. Když mě kluci oslovili, poslali mi singl Zkouším žít. Líbil se mi, i když jsem do poprapu nikdy předtím nevstoupil. Začínal jsem na swingu, vyrůstal na klasické hudbě, a to všechno je perfekcionistické. Jakákoli chyba nějakého nástroje v těch žánrech není možná. Potom jsem na alternativní rockové scéně tyhle věci vůbec neřešil, ale vrátil jsem se k nim s Poetikou.“

Píseň musí mít emoci

Všichni se shodují v tom, že dobrá písnička musí mít emoci. I pro ně je to klíčové, v tomto duchu ty jejich vznikají. Jejich zárodkem jsou také dlouhé diskuse o hudbě i světaběhu, které členové kapely rádi vedou.

„Diskutujeme o životě, rodině, bavíme se o tom, co se stalo ve světě. Nejsme už osmnáctiletí kluci, kterým je všechno jedno. Máme pocit, že bychom měli za fungování světa převzít spoluodpovědnost. Eda se například stal radním ve Velké Bíteši. Každá diskuse nás obohacuje, i když do ní třeba každý vstupuje s jiným názorem,“ konstatuje Hrdlička.

„V naší hudbě se odráží běžný život, nekalkulujeme,“ dodává Rovenský. „Jedna z našich chystaných skladeb se jmenuje Dva světy. Je psaná z mého pohledu, tedy z pohledu kluka, který vyrůstal v rozvedené rodině. Její poselství je v tom, aby rodiče měli své děti rádi a dávali jim maximum lásky bez ohledu na to, jestli jsou spolu, anebo se rozešli. Řekl bych, že je to naše dosud nejniternější písnička. Přitom je to příběh z běžného života.“

Ti tři z Poetiky dobře vědí, že úspěch prvního singlu je příjemná věc, nicméně před nimi je mnoho práce. Vždy je těžší kvalitu a úspěch potvrdit, než jich poprvé dosáhnout. Druhý singl by měl vyjít na přelomu září a října, s albem počítají až na příští rok.

„Název Poetika vymyslel Eda. Je z citátu myslitele Seneky mladšího Litentia poetica. Znamená licenci básníka, tedy to, že si básník může dovolit říct cokoli, protože je to druh umění a umění je subjektivní,“ vysvětlil ještě Brejška.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám