Hlavní obsah

RECENZE: Krimivítr z Británie inspirovaný severem

Právo, Lucie Zelinková

Vyniknout v přehršli produkce detektivních románů a obstát v konkurenci severských autorů je dnes výzva. Čelem se jí postavila britská autorka Angela Marsonsová, která po dvou společenských románech napsala krimithriller Němý křik.

Foto: Knižní klub

Obal knižní novinky

Článek

Angelu Marsonsovou předchází dobrá pověst. Dlouho se držela na předních příčkách bestsellerů Amazonu a The Guardian zařadil její román mezi deset nejzdařilejších krimipříběhů loňského roku.

Vlivem použití několika jednoduchých a přitom efektivních prvků se v knize podařilo vytvořit originální příběh, a především neokoukaný profil hlavní postavy. V roli vyšetřovatele se objevuje svérázná Kim, jejíž minulost je podobná minulosti postav, jejichž násilné úmrtí vyšetřuje.

Na anglickém venkově začínají umírat bývalí zaměstnanci dívčího sirotčince, který před lety vyhořel. K tomu se přidávají nálezy mrtvých těl chovanek, ležících roky pod zemí. Tato kumulace mrtvol místy mění detektivní román na hororem zavánějící „kingovku“. Kim pochází z prostředí dětských domovů a její zdánlivě neexistující empatie se společně s bystrými detektivními vlohami stávají čtivou a zábavnou cestou k vyřešení případu.

Marsonsová sází na silné karty, jimiž jsou mrtvé děti ze sirotčince a až filmově vykreslené části mordů. Němý křik je slušný román, který sice nedosahuje kvalit například dvojice Lars Kepler, přestože se autorka výrazně hlásí k severské inspiraci, nicméně za poslední měsíce patří k tomu nejzdařilejšímu na poli krimižánru, co v českém překladu vyšlo.

Motivem severské literatury je vykreslené prostředí. Promrzlý sever v knize substituuje atmosféru bahnitého anglického venkova, sychravost vyvěrá z vyhořelého bývalého dětského domova, sousedícího se hřbitovem.

Marsonsová přináší něco nového. Nabízí trochu jiný přístup, jiný náhled na řešení případu, nestereotypní příběh, a především osobitou hlavní hrdinku. Proplétá linku příběhu postavy detektiva s příběhem a tím román posouvá na další stupeň.

Angela Marsonsová, Němý křik
Knižní klub, 336 stran, 349 Kč

Celkové hodnocení: 80 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám