Hlavní obsah

Tři černošky. Do restaurace nesměly, ale stály za vesmírným programem

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Film Hidden Figures působí jako vymyšlená komedie, zakládá se ale na skutečnosti. NASA si na začátku šedesátých let našla tři černé dívky, které prováděly výpočty pro kosmický let Johna Glenna. Všichni je považovali za uklízečky.

Foto: 20th Century Fox

Film Hidden Figures bude retro drama z 60. let s prvky komedie.

Článek

Na začátku šesté dekády byla ještě rasová segregace v USA brutální, pouhých sedm let před dějem filmu zatkli Rosu Parksovou za sezení v autobuse a na jihu bylo pořád riskantní vstoupit do restaurace pro bílé nebo usilovat o vstup na vysokou školu.

Studio 20th Century Fox se rozhodlo zfilmovat příběh tří žen (Katherine G. Johnsonová, Dorothy Vaughanová a Mary Jacksonová). Tyto matematičky a fyzičky stály za kosmickým letem Johna Glenna. Glenn byl pilot a astronaut, který se v roce 1962 dostal jako třetí Američan do vesmíru a jako první na oběžnou dráhu Země. Stal se blízkým přítelem Kennedyů a později sám vstoupil do politiky.

Film ukazuje, jak ženy působily v NASA jako „UFO“, lidé jim dávali odpadky, aby je vynesly, či od nich požadovali svačinu. Nikoho ani nenapadlo, že jsou vědkyně. Hlavních rolí se ujaly např. Octavia Spencerová, která hrála v dramatu Černobílý svět, nebo Janelle Monáe, jež je kromě hraní ve filmu především hudebnicí. Je považována za jeden z největších talentů 21. století. V roce 2010 ohromila kritiku propracovaným konceptuálním albem The ArchAndroid, jež proplouvalo žánry jako funk, art-rock a jazz. Hned si vysloužilo několik nominací na Grammy a přes svou náročnost dosáhlo i komerčního úspěchu. V roce 2013 přišla s albem The Electric Lady.

Ve filmu si zahrají také Kevin Costner, Kirsten Dunstová nebo Jim Parsons, známý jako podivínský fyzik Sheldon z Teorie velkého třesku. Premiéra se plánuje na leden 2017.

Reklama

Výběr článků

Načítám