Hlavní obsah

Dva kouzelné večery s fenomenálním Sandovalem

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těsně před svým koncem vytáhl jubilejní pětadvacátý ročník Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov dva trumfy. Koncerty amerického trumpetisty kubánského původu Artura Sandovala. Ve čtvrtek hrál klasiku v Zámecké jízdárně, v pátek jazz v Pivovarské zahradě.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Arturo Sandoval při čtvrtečním vystoupení v Zámecké jízdárně

Článek

Čtvrteční koncert s doprovodnou Jihočeskou filharmonií ukázal dosud méně známou, nejazzovou tvář sólisty. Ten je ale tak temperamentní a rytmem a stylovou zručností nadaný, že uchvátí i v něm.

Organizátoři a dirigent Jan Kučera to brzy pochopili a vstřícně rozšířili a proměnili program. Posluchačům se tedy kromě evropské premiéry Sandovalova vlastního Koncertu č. 2 dostalo i děl od Ljadova, Haydna, Kučery i trubkového koncertu Arménce Arutiuniana.

Událostí byla premiéra jeho koncertu, ve kterém Sandoval crossoverově míchá jazzové i etnické prvky s jednoznačným úspěchem. Otázka je, zda i jiní případní interpreti díla budou mít jeho zručnost a kvalitu.

První večer uzavřela řada trubkových přídavků španělského stylu, ve kterých je Sandoval takříkajíc doma. Ohlas u posluchačů byl mimořádný.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Arturo Sandoval v Českém Krumlově diváky nadchnul.

Další večer v chladném prostředí Pivovarské zahrady byl trochu opakováním jeho prvního krumlovského vystoupení před pěti lety. Tehdy ho také doprovázel v jazzovém programu standardů amerického a latino-amerického typu náš CBC Big Band trumpetisty Miroslava Surky.

O rozehřání publika se Sandoval brzy postaral svou hrou (opět střídal trubku a křídlovku), využíval i další nástroje (konga), občas i zazpíval, dirigoval kapelu a vzpomínal na setkání s americkými klasiky be bopu, zejména na svého přítele a zachránce z Castrova „ráje“  Dizzyho Gillespieho, kterého navíc dovede skvěle imitovat.

Nikomu nevadilo, že večer přišel o přestávku. Bohatý program se slušným výkonem naší kapely a se spoustou přídavků protagonisty návštěvníkům vše vynahradil.

Festival pak v sobotu v Pivovarské zahradě zakončilo uvedení Orffova díla Carmina Burana s rozhlasovými symfoniky, dirigentem Petrem Vronským, pěveckými sólisty a sbory.

Letošní jubilejní ročník Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov se jednoznačně povedl a byl i mimořádnou ukázkou široké programové nabídky. Hvězdami příštího ročníku budou pěvci Ramon Vargas a Angela Gheorgiu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám