Hlavní obsah

Před 40 lety zemřel Fritz Lang, jehož představivost předběhla dobu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeňský rodák Fritz Lang, který zemřel před 40 lety, 2. srpna 1976, režíroval během své kariéry desítky filmů. V obecném povědomí však zůstává jen jediný z nich, vědeckofantastický snímek Metropolis z roku 1927.

Článek

Langův „majstrštyk” - a zároveň jedno z vrcholných děl německého expresionismu - vznikal dlouhé dva roky a režisér potřeboval obrovské množství personálu a materiálu. Poprvé také používal ve velké míře triky.

Přesto byl Metropolis ve své době propadák, zejména komerční, a první verze tohoto němého filmu si nezískala přízeň kritiků ani diváků. Lang nakonec musel dílo, věštící lidstvu skličující budoucnost v přetechnizované a částečně zotročené společnosti, výrazně zkrátit. Dnes má ale četné příznivce a jeho projekce bývají vyprodané.

Langovi, který odmítl nabídku nacistů k řízení německé kinematografie a ve 30. letech emigroval do USA, se již na Metropolis nikdy nepodařilo navázat.

Reklama

Výběr článků

Načítám