Hlavní obsah

Potteromanie opět propukla. Na prokleté dítě stojí fronty tisíce nadšenců

V sobotu o půlnoci spustila knihkupectví v Británii, USA i Kanadě prodej knihy Harry Potter and the Cursed Child (Harry Potter a prokleté dítě). Zájem o knihu byl obrovský, před prodejnami se tísnily stovky až tisíce nadšenců, jak ukazuje i video z jednoho londýnského knihkupectví. Mamutí zájem byl očekávaný, již v předprodeji trhala kniha rekordní čísla.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Fanoušci stáli na novou knihu o Harrym Potterovi dlouhé frontyVideo: AP

 
Článek

Scénář stejnojmenné hry, na kterém je kniha postavena, vyšel 31. července, tedy na fiktivní 36. narozeniny Harryho Pottera, v USA, Velké Británii a v Kanadě.

Tamní knihkupectví přichystala na sobotní půlnoc slavnostní zahájení prodeje, které připomínaly doby, kdy fanoušci brali po nocích knihkupectví útokem vždy, když vyšla další ze sedmi knih o brýlatém čaroději.

Foto: Neil Hall, Reuters

Londýnská knihkupectví praskala ve švech

Nadšení milovníci „chlapce, který přežil“, z nichž někteří přišli v kostýmech, stáli před prodejnami fronty dlouhé několik desítek metrů, jen aby právě oni „urvali“ jeden žlutý kousek pro sebe.

Foto: Neil Hall, Reuters

Podoba nové knihy o dospělém životě čarodějnického učně

Scénář prokletého dítěte se popisuje jako osmý příběh Harryho Pottera a je nejočekávanějším knižním hitem tohoto roku. V americkém knižním žebříčku je knihou s největším počtem předběžných objednávek od roku 2007. Již teď slaví i první místa na seznamu bestsellerů pro Barnes and Noble a na Amazonu. A zatím vše nasvědčuje tomu, že zájem o prokleté dítě ještě poroste.

V Česku získalo práva k vydání nakladatelství Albatros, které chystá na podzim český překlad. Nedočkavci si můžou prokleté dítě zakoupit od soboty v angličtině jako e-knihu.

Foto: Neil Hall, Reuters

Na novou knihu o brýlatém čaroději se stáli dlouhé fronty

Knih o čarodějnickém sirotkovi s klikatou jizvou na čele se ve světě prodalo více než 450 miliónů kopií, přeloženy byly do 78 jazyků. Filmy na motivy knih o Harrym vydělaly po světě přes sedm miliard dolarů (více než 170 miliard Kč).

I divadelní hra láme rekordy

V sobotu měla v londýnském divadle Palace Theatre premiéru i divadelní hra Harry Potter a prokleté dítě. První série 175 tisíc vstupenek se vyprodala během pouhých osmi hodin, a tak pořadatelé nabídnou do prodeje ve čtvrtek 4. srpna dalších 250 tisíc vstupenek. Panují však obavy, že i to bude málo.

Děj hry se odehrává 19 let poté, co románový příběh Harryho Pottera skončil. Představení u britských a amerických kritiků sklidilo pochvalné recenze. [celá zpráva]

Již sedmatřicetiletý Harry a jeho žena Ginny mají v příběhu syna Albuse, který se chystá studovat v Bradavicích. Potomka Scorpiuse má Harryho někdejší násilnický rival Draco. Osudy obou mladíků jsou středobodem hry.

Letos v listopadu také míří na stříbrné plátno snímek Fantastická zvířata a kde je najít natočený podle stejnojmenné knihy Rowlingové. Děj se odehrává v New Yorku v roce 1926, a přestože vychází z potterovských příběhů, přivádí na scénu nové postavy i nové zápletky. Česká premiéra filmu je 17. listopadu, v USA a v Británii o den později.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám