Hlavní obsah

Kabát to rozbalil na Kunětické hoře. Pokračují Hrady CZ

Právo, Jaroslav Špulák

Putovní festival Hrady CZ dorazil v pátek a sobotu na Kunětickou horu ve východních Čechách. Bylo to jeho letošní druhé zastavení, a i tentokrát jej uzavřel koncert skupiny Kabát. Ta je hlavní hvězdou celé přehlídky, o to vzácnější, že se historicky letním festivalům spíše vyhýbá.

Foto: Malina Malíček, Právo

Kabát je hlavní hvězdou akce.

Článek

Na louku pod hrad Kunětická hora dorazilo bezmála patnáct tisíc diváků. Byla plná a lidé všech generací si na ní užívali nejenom koncertů, kterých bylo ve dvou dnech dvacet, ale i výrazně hřejícího slunka, jež zastínilo jen pár symbolických kapek v sobotu v podvečer, nebo reje karnevalových masek, který patří tradičně k pátečnímu programu.

„Návštěvnost našich akcí každoročně stoupá zhruba o dvacet procent,“ řekl Právu a Novinkám.cz Viktor Souček, jeden z hlavních organizátorů přehlídky. „Stalo se to i letos, což je jistě z velké části dáno i účastí skupiny Kabát.“

Foto: Malina Malíček, Právo

Diváci a Kunětická hora.

Kabát je totiž český hudební fenomén, který pořadatelé lákali do programu festivalové série celé tři roky. Letos to vyšlo a tah to byl dobrý. Tepličtí rockeři odehráli pod Kunětickou horou před půlnocí hodinový set, stejně jako ostatní účinkující v odpoledních a večerních časech, a několikrát se v něm písněmi vrátili do minulého století, jak poznamenal na pódiu zpěvák Josef Vojtek.

Tahle kapela navíc obvykle nehraje na koncertech jedinou písničku, kterou by přítomní diváci neznali minimálně podle refrénu. Na Kunětické hoře to bylo patrné, rozjařené publikum zpívalo, tančilo či jen poslouchalo a bavilo se tím, že vidí kapelu, na jejíž samostatné koncerty chodí desetitisíce diváků.

„Na Hradech CZ se nám hraje skvěle, moc si to užíváme,“ řekl Právu a Novinkám.cz kytarista Kabátu Ota Váňa. „Také nás těší setkávání s muzikanty, ke kterému přirozeně dochází. Před námi na scéně hraje Divokej Bill, s kluky se známe, fandíme jim a rádi se vidíme. Je to výborná akce.“

Foto: Malina Malíček, Právo

Desmod dorazil ze Slovenska.

Kabát je zlatým hřebem letošního hudebního programu, ovšem kromě něho jej na Kunětické hoře zdobily další povedené koncerty. Už v pátek diváky naprosto nadchla skupina Pražský výběr, stejně tak formace Mandrage nebo Monkey Business.

V sobotu večer se představil již zmíněný Divokej Bill, o jehož vystoupení byl – soudě podle masy diváků pod pódiem – obrovský zájem, Visací zámek, UDG, Rybičky 48 nebo živelní Pipes And Pints, kteří si post předposlední kapely programu na Kunětické hoře vysloužili náramným drajvem a nenápadným vzestupem, který v posledních letech zaznamenali. Však také dudy v sestavě nemá jen tak někdo.

„Hrady CZ se mi líbí nejvíce ze všech festivalů, které u nás jsou,“ řekl po vystoupení Visacího známku jeho baskytarista Vladimír Šťástka. „Hlavně proto, že na něm v zákulisí všechno funguje, takže po nás se chce jenom přijet včas a odehrát koncert. Fantastičtí jsou i lidé, tomuhle festivalu dávám samé jedničky.“

Foto: Malina Malíček, Právo

Baskytarista Vladimír Šťástka z Visacího zámku při koncertu na Kunětické hoře.

Zpěvák a kytarista Divokýho Billa Vašek Bláha má podobný názor. „Nám se tu hraje skvěle a já jsem navíc doslova unešený z koncertu Pipes And Pints, ze kterého právě jdu,“ řekl večer Právu a Novinkám.cz. „Představili jsme i dvě nové skladby, které budou na naší další desce. Máme jich víc, ale na Kunětické hoře jsme zahráli jen dvě.“

Foto: Malina Malíček, Právo

Divokej Bill byl jedním z vrcholů víkendové akce.

Poprvé na Slovensku

Poprvé ve dvanáctileté historii putovního festivalu Hrady CZ je v programu zastávka na Slovensku. Po pěti koncertech na českých a třech na moravských hradech se 10. září akce přesune na Červený Kameň.

Foto: Malina Malíček, Právo

Pipes And Pints mile překvapili.

Příští týden se hudební série zastaví na hradě Švihov. A lze předpokládat, že i tam dojde na příjemnou rodinnou atmosféru, která panovala na Kunětické hoře.

Reklama

Výběr článků

Načítám