Hlavní obsah

Flórez možná zazpívá s kytarou. V pátek začne mezinárodní hudební festival Český Krumlov

Právo, rh, jaš

Mezinárodní hudební festival Český Krumlov, který začne v pátek 15. července a potrvá do 6. srpna, letos oslaví čtvrtstoletí své existence. V průběhu tří týdnů představí řadu hvězdných jmen v čele s peruánským tenoristou Juanem Diegem Flórezem.

Foto: ČTK

Juan Diego Flórez slibuje, že na koncertě zazní bel canto i francouzská romantická opera.

Článek

Program otevře festivalový prolog v zámeckých terasách hudebněobrazovou fantazií Vivat festival!, kterou mohou diváci sledovat z protějších břehů a mostů zdarma.

Světově proslulý tenorista Flórez zazpívá v sobotu na svém recitálu pod širým nebem v Pivovarské zahradě výběr árií z oper W. A. Mozarta, Charlese Gounoda, Giuseppe Verdiho i španělských zarzuel. Doprovodí ho Symfonický orchestr Českého rozhlasu pod taktovkou Christophera Franklina.

K chystanému vystoupení tenorista řekl: „Koncert bude reprezentativní přehlídkou mého repertoáru, zazní bel canto i francouzská romantická opera, ale chybět nebudou ani písně. Na konci svých vystoupení někdy vezmu do ruky kytaru a zazpívám nějakou písničku jen s kytarou. Budou-li si to diváci přát, zahraji i v Českém Krumlově.“

Ve znamení výročí

V prostorách českokrumlovského zámku i města nabídne festival komorní a symfonické koncerty i recitály hvězd, jako jsou klavíristé Alexej Volodin a Kun Woo Paik, varhaníci Karel Martínek a Jaroslav Tůma, flétnistka Jae A Yoo, trumpetista a skladatel Arturo Sandoval.

Tento fenomenální trumpetista vystoupí v Českém Krumlově nejprve 4. srpna v Zámecké jízdárně s Jihočeskou filharmonií a provede mimo jiné evropskou premiéru svého Koncertu pro trubku a orchestr č. 2. Druhý večer, 5. srpna, jsou pak na programu jazzové standardy, Doprovodí ho CBC Big Band pod vedením Miroslava Surky, koncert se koná v Pivovarské zahradě.

„Velice se na oba koncerty v Českém Krumlově těším. Je to nádherné město se skvělým publikem. Tehdy před pěti lety byl pro mě koncert nezapomenutelným zážitkem a jsem rád, že se do Českého Krumlova vracím,“ řekl Sandoval ke svému vystoupení. Letošních 260 let od narození W. A. Mozarta připomene festival koncertem Noc s Mozartem i provedením jeho Requiem v podání sólistů Evy Hornyákové, Aleny Kropáčkové, Ľudovíta Ludhy a Petera Mikuláše za doprovodu Jihočeské filharmonie a Kühnova smíšeného sboru.

A nebude scházet ani 700. výročí narození Karla IV., které ve svém programu Charlemagne připomene ženský vokální soubor Tiburtina ensemble věnující se autentické interpretaci středověké hudby.

Populární melodie

Českokrumlovský festival je znám tím, že kromě klasické hudby nabízí i další žánry. A tak vedle Mozarta, Beethovena či Rachmaninova bude znít i filmová hudba Ennia Moriconeho a Luboše Fišera v podání pěveckého sboru Canticum Camerale, zpěvačky Patricie Janečkové a Taťány Roskovcové s Filharmonií Bohuslava Martinů pod taktovkou Stanislava Vavřínka.

Zazní také melodie ze světových muzikálů na koncertu Bravo, Broadway!. Vystoupí na něm američtí sólisté Christiane Noll, Capathia Jenkins, Rob Evan a Doug La Brecque s Moravskou filharmonií s dirigentem Randallem Craigem Fleischerem.

Rob Evan ztělesňoval v muzikálu Jeckyll a Hyde na Broadwayi obě hlavní postavy po tři roky. S koncertním provedením muzikálu pak úspěšně objel svět, například v jihokorejském Soulu vyprodal šestnáct představení. Roku 2004 se zúčastnil jevištního projektu The Musicals of Andrew Lloyd Webber.

„Bude to mé třetí vystoupení v Českém Krumlově a je pro mě velkou poctou, že jsem byl opět pozván! Znovu musím říci, že je to magické město. Nikdy nezapomenu na to, když jsem tam byl poprvé. Procházel jsem se s otevřenými ústy a nemohl jsem tomu uvěřit. Je to jako obrázek z pohádky. Ve Spojených státech nic takového nemáme. A také nikdy nezapomenu na publikum. Diváci vstali, tancovali a zpívali s námi. Bylo to jako na party. A nemohu se dočkat, až začne ta letošní party,“ řekl.

Komorní večer šansonů nabídne na festivalu zpěvačka Szidi Tobias se svou kapelou Szidi Tobias Band.

Závěrečný festivalový koncert v sobotu 6. srpna bude mít okázalý lesk. Kantáta Carmina burana Carla Orffa zazní v provedení Kühnova smíšeného sboru, rozhlasových symfoniků s dirigentem Peterem Vronským a sólistů Natalie Romanové, Rogera Isaacse a Auduna Iversena.

Reklama

Výběr článků

Načítám