Hlavní obsah

Prahu v létě čeká dvoudenní punkový festival

Novinky,
Praha

Dva dny bude patřit karlínské Forum punku, 23. a 24. srpna se v něm uskuteční dvoudenní festival Prague Sounds Good, jehož hlavními hvězdami jsou americké skupiny NoFX a Pennywise a kanadští Sum 41.

Foto: Prague Sounds Good

NoFX

Článek

Mimořádný bude především druhý večer, jehož hlavními hvězdami jsou NoFX. Tato kapela dokázala udržet původního ducha punku jako hudby bez jakýchkoli omezení. Nenechá se svazovat, její koncerty kromě řízných písní s výraznými melodiemi, které si podmaní publikum, nabízejí i kapku keltského punku, protože používají dudy, stejně jako mexické tóny. Zní v nich i divoké funkové mezihry stejně jako alternativní improvizované pasáže a nechybí ani množství zappovských hříček.

Letos na sebe skupina upozornila i knihou The hepatitis bathtub and other stories, která přináší bizarní příběhy kapely. V každé kapitole přibližuje historii jeden z jejích členů. Nabízejí i odvrácené stránky punkového života, jako byla drogová závislost, sexuální útoky nebo převlékání do ženských šatů (vedoucí fat Mike byl na svatbě oblečen jako nevěsta) či pití moči. Přiznal se však také, že nedokázal otci říci, jak ho má rád.

NoFX přivezou další legendu amerického punku devadesátých let, skejtařské Pennywise, kteří si berou dalšího hosta Leftöver Crack, což je jedna z nejdivočejších a nejupřímnějších amerických punkových part s divokou historií plnou drog.

Založil je v roce 1998 zpěvák Choking Victim Scott Sturgeon alias Stza jako svůj vedlejší projekt, ve kterém využil skladby, jež se nehodily do repertoáru jeho domovské kapely.

První deska vyšla se zpožděním, v roce 2001, když label Hellcat odmítl vydat po střelbě na střední škole v Columbine desku nazvanou Shoot The Kids At School.

Stejně provokativní byla druhá deska Fuck World Trade odkazující na útoky Al-Káidy na newyorské světové obchodní centrum. Viceprezident Dick Cheney na obalu přiléval oleje do ohně. Po dlouhé pauze přišla kapela loni s albem Constructs of State, na kterém hostuje i Penny Rimbaud z Crass.

Foto: Prague Sounds Good

Sum 41

O den dříve vystoupí kanadští Sum 41, kteří se rozrostli z tria na kvintet. Pohybují se dál mezi pop punkem a skate punkem. Před nimi zahrají švédští skapunkoví Mellincolin a tuzemští Do naha.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám