Hlavní obsah

Mádl pod režijní taktovkou Němce jako vlk z Královských Vinohrad

Novinky, Lucie Sieglová

„Proč vlk? A proč z Královských Vinohrad? Protože prostě proto,“ zahájí ústy Karla Rodena, vypravěče a svého alter ega, Jan Němec svůj poslední celovečerní hraný film. I obsáhlejšího vysvětlení se však divák dočká. A je jím vlastně celý snímek, zachycující významné body režisérovy životní dráhy. Jeho dokončení se Němec nedožil, zemřel letos v březnu.

Foto: MasterFilm

Zleva herec Jiří Mádl, produkční Jakub Pinkava, režisér a scenárista Jan Němec, producent Tomáš Michálek a pomocný režisér a herec Tomáš Klein

Článek

Vlk z Královských Vinohrad volně vychází z Němcovy povídkové sbírky Nepodávej ruku číšníkovi a sleduje režisérovy životní osudy od šedesátých let 20. století do současnosti, respektive od festivalu v Cannes v roce 1968 (záběry vznikly loni, na 68. ročníku canneského festivalu) do loňského karlovarského filmového festivalu.

Natáčelo se také v Praze, v New Yorku a v Kalifornii.

„Film zachycuje místa činu, autentický dialog, autorský komentář, archívy pravé i falzifikáty. To, co je ve filmu, se skutečně stalo a John Jan to skutečně prožil. I když, pravda, občas to trochu nafouknul,” uvedl Němec, jenž zkombinoval dokumentární záběry s mystifikací.

Foto: MasterFilm

Jan Němec (v popředí pomocný režisér Tomáš Klein)

Do role režiséra obsadil Jiřího Mádla, režisérem - vypravěčem je již zmíněný Karel Roden. Dále účinkují Martin Pechlát, Tatiana Pauhofová, Gabriela Míčová, Markéta Janoušková, Jiří Menzel, Jiří Bartoška a další.

Dokončovacích prací se ujal pomocný režisér Tomáš Klein spolu s dramaturgem a kreativním producentem Jakubem Felcmanem a střihačem Josefem Krajbichem, s nimiž Němec pracoval na hrubém střihu.

Dokončení filmu probíhalo za pomoci Němcovy manželky Ivy Ruszelákové.

Vlk z Královských Vinohrad byl vybrán do hlavní soutěže 51. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, kde jej diváci premiérově uvidí. Do kin bude uveden 15. září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám